x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienţi morţi după ce au primit sânge

Pacienţi morţi după ce au primit sânge

de Monica Cosac    |    28 Feb 2017   •   19:00
Pacienţi morţi după ce au primit sânge
Sursa foto: JarekJoepera/Getty Images/iStockphoto

Doi pacienţi ai Spitalului Municipal “Filantropia” din Craiova, o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani, au murit în urma unor transfuzii. Alţi patru bolnavi, dintre cei care au primit sânge în aceeaşi zi, au ajuns de urgenţă la terapie intensivă. În urma deceselor suspecte, au fost demarate mai multe anchete, iar transfuziile au fost oprite.

 

Poliţişti craioveni au început o anchetă penală la Spitalul “Filantropia” din Craiova pentru moarte suspectă după ce conducerea unităţii medicale a sesizat organele penale cu privire la faptul că doi pacienţi ar fi decedat în condiţii suspecte în noaptea de vineri spre sâmbătă în urma unor transfuzii. “Vineri, au fost făcute 12 transfuzii la 12 pacienţi de la Hematologie, iar la şase dintre cei 12 au apărut reacţii adverse post-tranfuzional. Doi din cei şase care se aflau în stare mai gravă au decedat: o femeie în vârstă de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani. Ceilalţi patru au fost internaţi în ATI, dar sunt în stare stabilă, nu sunt probleme”, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Corpurile neînsufleţite ale celor doi pacienţi au fost depuse la morga spitalului unde urmează să se efectueze necropsia.

Transfuziile de sânge la Spitalul “Filantropia” din Craiova au fost sistate, ieri, în cazul pacienţilor cu boli cronice, iar medicii solicită sânge pentru astfel de proceduri doar în cazul urgenţelor, a anunţat conducerea unităţii medicale, precizând că este vorba de 40 de bolnavi internaţi în unitatea medicală, care vor fi amânaţi.

“S-au sistat transfuziile de sânge pentru cazurile grave, se cere sânge doar pentru urgenţele majore. Este vorba despre pacienţi cronici, care primesc aceste transfuzii de sânge de ani de zile, care sunt echilibraţi, dar care le asigură în continuare o viaţă în parametri. (..) Ceea ce reprezintă urgenţă onorăm în continuare toate comenzile”, a spus Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului “Filantropia”.

De asemenea, în urma deceselor, la Spitalul “Filantropia” au fost demarate şi o anchetă internă, şi o alta, a Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. “Chiar sâmbătă a fost trimisă acolo o echipă de la Inspecția în Sănătate Publică. Competența pe control în transfuzii este la Inspecție. Ei au realizat un raport preliminar sâmbătă-duminică”, a afirmat, ieri, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, percizând că aşteapătă raportul final în acest caz.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a anunţat că va efectua o anchetă în cazul decesului pacienților de la spitalul din Craiova. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

×