x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții cronici, puși din nou pe făraș de autorități 

Pacienții cronici, puși din nou pe făraș de autorități 

de Monica Cosac    |    20 Oct 2020   •   09:51
Pacienții cronici, puși din nou pe făraș de autorități 

Pacienții internați la Spitalul Colentina din Capitală au început să fie externați, ieri, iar medicii caută locuri în alte spitale pentru bolnavii proaspăt operați, după ce prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat că unitatea medicală va fi transformată din nou în spital exclusiv COVID. „Povara acestei pandemii este resimțită de bolnavii cronici cel puțin la fel de mult ca de pacienții COVID-19. Este imoral, inconștient și ineficient să concentrezi toate resursele spre pacienții COVID, uitând și ignorând pacienții cu alte boli cronice”, avertizează Vlad Mixich, expert în politici publice de Sănătate. 

 

Spitalul Colentina din Capitală, unul dintre cele mai importante pentru bolnavii cronici - nu doar din București, ci și din țară - a fost transformat în unitate suport-COVID, în luna martie, astfel că toți pacienții care erau internați aici au fost externați de urgență, fără ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru ca acești oameni să își poată continua tratamentele. Efectele s-au văzut imediat, spune Vlad Mixich: „Scăderi uriașe ale numărului de spitalizări în aprilie - august 2020. Nu este clar unde și cum au fost redirecționați miile de pacienți care apelau la serviciile medicale ale acestui spital în fiecare lună”.
Acum, după numai o lună în care a funcționat ca un spital normal, este transformat din nou în spital integral COVID, din nou fără să fie clar „unde și cum sunt redirecționați miile de pacienți”. „Ce se va întâmpla cu cei care nu au posibilitatea financiară de a se trata în privat? Vorbim de boli cronice care evoluează indiferent de deciziile din instituții”, mai spune Mixich, precizând că în toate spitalele europene s-au făcut circuite clare și riguroase pentru pacienții COVID, separate de cele pentru pacienții non-COVID.

 


Directorul medical și-a dat demisia


Directorul medical al Spitalului Colentina, medicul Sabina Zurac, a demisionat din conducerea spitalului. Motivele demisiei încă nu se cunosc, însă par să aibă legătură cu situația în care a fost pusă această instituție medicală. „Precizăm că directorul medical al Spitalului Clinic Colentina, prof. dr. Sabina Zurac, şi-a depus demisia în cursul zilei de vineri, 16 octombrie, invocând motive personale”, a comunicat ASSMB.

„Strategia pare a fi mai degrabă una de tipul mutăm ouăle dintr-un coș într-altul (...). Doar că în procesul de mutare, o parte dintre aceste ouă se vor sparge. Aici fiind vorba despre bolnavii cronici”, 
Vlad Mixich, expert în politici de Sănătate


Medicii de la Spitalul Colentina consideră că unitatea medicală ar trebui să acorde în continuare asistență medicală și pacienților cronici.
 

×