x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții: „Ne-am săturat de povești și declarații”

Pacienții: „Ne-am săturat de povești și declarații”

de Monica Cosac    |    22 Oct 2020   •   10:30
Pacienții: „Ne-am săturat de povești și declarații”

„Toți cetățenii României au dreptul la ocrotirea sănătății”, spun reprezentanții a trei organizații de pacienți, care au lansat, ieri, un apel public, în care le cer autorităților să explice ce se întâmplă cu miile de bolnavi cronici care sunt tratați, în fiecare lună, în Spitalul Colentina din Capitală, cel mai important din țară pentru tratarea afecțiunilor cronice, după transformarea acestuia în spital exclusiv COVID.

 

 
Decizia Ministerului Sănătății și a Departamentului pentru Situații de Urgență prin care Spitalul Colentina redevine suport COVID dă peste cap viețile miilor de pacienți tratați aici. Medicii au fost puși în situația de a-i externa forțat pe pacienți sau a le găsi locuri în alte spitale, însă reprezentanții pacienților avertizează că, în unele cazuri, este imposibil să le găsească loc, pentru că sunt unele afecțiuni cronice care nu se pot trata în niciun alt spital din București. 


„Dorim să știm cum se va realiza acest transfer, cine este responsabil de transferul pacienților și ce se întâmplă cu acești pacienți dacă secțiile de specialitate din alte spitale nu au disponibilități de spitalizare? Ce se întâmplă cu pacienții internați la spitalul Colentina, care suferă de boli cronice și care nu pot fi externați datorită stării de sănătate și nici nu pot fi transferați la alt spital? Cum se va transfera medicația din programele naționale de sănătate de la spitalul Colentina la alte unități medicale, având în vedere că medicamentele au fost cumpărate prin licitație de către spitalul Colentina în baza contractului semnat cu CNAS?”, sunt doar câteva dintre întrebările adresate autorităților, de Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România (APCR), și Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). 


Cer respectarea drepturilor fundamentale


Totodată, reprezentanții pacienților cer guvernanților să respecte Art. 34 din Constituția României, potrivit căruia „(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat. (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice”. Aceștia le reamintesc Guvernului și DSU că „lângă București, au fost construite spitale modulare care în acest moment funcționează la capacitate redusă”. „Rugăm aceste instituții să se ocupe de dotarea acestor spitale cu aparatele necesare pentru ATI, să transfere personal medical din toate spitalele din București către aceste spitale modulare și să organizeze urgent cursuri de perfecționare pentru personalul medical care tratează cazurile de COVID. (...) Și pacienții cronici au dreptul la servicii medicale, nu putem să le luăm acest drept și să ignorăm nevoile lor, de aceea vă rugăm ca orice măsuri luați acum și pe viitor să țineți cont de nevoile medicale ale tuturor cetățenilor României”, spun asociațiile de pacienți.

„Vrem să vedem implicare și responsabilitate din partea Ministerului Sănătății. Ne-am săturat de povești și declarații lipsite de consistență”, spune Rozalina Lăpădatu, președintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (A.P.A.A.)
 

×