x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Patronii au inventat șomajul tehnic la locul de muncă 

Patronii au inventat șomajul tehnic la locul de muncă 

de Mariana Zaharia    |    16 Iul 2020   •   10:33
Patronii au inventat șomajul tehnic la locul de muncă 
Sursa foto: Roob/Getty Images/iStockphoto

Angajați declarați în șomaj tehnic, dar care în realitate sunt la serviciu, oameni care nu cred în virusul pentru care a fost declarată pandemia, mizerie în târgurile proaspăt deschise. Sunt rezultatele controalelor făcute de autorități și care arată, parțial, unul dintre motivele pentru care numărul bolnavilor crește mereu: nerespectarea măsurilor impuse în stare de alertă. În Argeș, unul dintre județele fruntașe la infectări, Prefectura a dat o listă a zonelor cu cele mai multe îmbolnăviri. 

 


În județul Argeș, persoanele infectate cu SARS-CoV-2 au umplut spitalele. Multe unități chiar au rămase fără paturi pentru bolnavi. Disperate, autoritățile au cerut controale peste tot în speranța că, așa, lucrurile se vor mai potoli. În trafic, magazine, piețe, restaurante sau la piscine, au mers atât polițiști, jandarmi și pompieri, cât și inspectori de muncă sau de sănătate veterinară. 


Angajator amendat cu 100.000 de lei 

Unul dintre rezultatele șocante ale acestor verificări le aparține celor de ITM Argeș: 11 angajați au fost găsiți la muncă, deși erau declarați în șomaj tehnic. Pe banii statului, patronii îi puneau pe oameni să lucreze, deși riscau să primească amenzi de 20.000 de lei pentru fiecare dintre cei aduși la muncă. Așa se face că șeful unei firme de confecții a fost sancționat cu 100.000 de lei pentru că avea în atelier cinci angajați cu contractele de muncă suspendate pentru că erau trecuți în șomaj. 

Următorul în topul amendaților este directorul unei grădinițe private: trei angajați la muncă, 60.000 de lei amendă. Un dulgher a fost găsit și el la postul de lucru, deși nu avea voie, dar și angajatul unei gater și altul – salariat al unui restaurant.

„Din păcate, nu este o infracțiune, pentru că, altfel, cei care luau banii statului și chemau angajații la muncă riscau dosare penale. Șomajul tehnic nu este prevăzut în Codul Muncii, este o măsură excepțională pe perioada stării de alertă din România, angajații sunt plătiți cu 75% din salariul mediu pe economie, sunt asigurați, dar pentru că raporturile lor de muncă sunt suspendate, nu generează vechime. Practic, această perioadă nu le este luată în calcul la pensionare", a spus Ion Samoilă, șeful Inspectoratului de Muncă Argeș.


Cei mai mulți infectați, în orașe 


În 91 din cele 102 localități argeșene au fost confirmate îmbolnăviri. Numărul cel mai mare, spune Prefectura Argeș, este în Pitești, urmat de Mioveni, Ștefănești, Câmpulung, Topoloveni și Curtea de Argeș.

„130 de persoane pozitive s-au externat la cerere, asimptomatice, și care sunt acum sub supravegherea polițiștilor și a medicilor de familie. Neexistând lege, ei pot circula nestingheriți, dar li s-a recomandat izolarea, purtarea măștii și să păstreze distanța socială”, a spus prefectul Emanuel Soare. 

 

Neagă existența virusului


Șocat de ce a auzit la controale a fost și șeful ISU Argeș, Bogdan Olar, căruia mai multe persoane i-au spus că virusul nu există. „Sunt persoane care neagă realitatea, spun că nu există SARS-CoV-2 și, implicit, pun la îndoială măsurile de protecție. Controalele noastre au avut un rol preventiv și, în ultimă instanță, coercitiv”, a spus Olar. 


Amenzile pentru patronii care nu își trimit angajații în șomaj tehnic, deși declară acest lucru, au o limită de 2 milioane de lei. Plafonul înseamnă că vor fi sancționați pentru cel mult 10 persoane.
 

×