x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 100 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19 „Ne putem infecta în orice moment”

Peste 100 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19 „Ne putem infecta în orice moment”

de Monica Cosac    |    25 Mar 2020   •   09:29
Peste 100 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19 „Ne putem infecta în orice moment”
Sursa foto: Balogh Zolt

Pe teritoriul României, până ieri la prânz, au fost confirmate 762 de cazuri de persoane infectate cu noul tip de coronavirus, iar dintre acestea 103 sunt cadre medicale, majoritatea de la Spitalul Județean din Suceava, conform datelor raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din teritoriu. Sindicaliștii din Sănătate avertizează autoritățile că „virusul se plimbă acum peste tot” și cer „protecția urgentă a cadrelor medicale”.

 

Un număr de 103 cadre medicale din ţară sunt diagnosticate cu COVID-19, a informat, ieri, Grupul de Comunicarea Strategică, citând un raport al INSP. Este vorba despre 43 de medici (27 din Suceava), 45 de asistenţi medicali (30 din Suceava), 14 infirmieri (13 din Suceava) şi un îngrijitor.

Situația de la Spitalul Județean din Suceava este una gravă, având în vedere că, până ieri, doar o parte din personalul medical fusese testat, iar multe rezultate la testele pentru COVID-19 încă nu erau gata.

 

Promedica: „În linia întâi, fără apărare!”

„Personalul medical este demoralizat și cu teamă de a acționa!”, deoarece a fost aruncat în lupta cu acest inamic nevăzut, care a dat peste cap întreaga omenire, cu mâinile goale, avertizează sindicaliștii din Sănătate, care cer organizare și echipamente de protecție pentru medici, asistente și infirmiere. „Armata în alb este cea care ne poate salva în aceste momente, numai că personalul medical este aruncat în luptă cu mâinile goale. Spitalele sunt frontul de luptă acum!”, este semnalul de alarmă tras de Sindicatul Promedica și USMR - Alianța Medicilor.

Potrivit acestora, odată cu miile de români întorși în țară și scăpați de sub control, a fost scăpată de sub control și boala. „Coronavirusul se plimbă acum peste tot, ne putem infecta în orice moment. Suntem prinși într-o menghină care, dacă nu o oprim la timp, ne va strivi. Este nevoie de organizarea sistemului medical și de protecția URGENTĂ cadrelor medicale! (...) În spitale sunt oameni care au nevoie de îngrijiri medicale, pacienți cu diferite comorbidități, care pot fi ținta perfectă pentru infecția cu coronavirus, oameni care trebuie protejați, alături de cei care le asigură îngrijirea medicală. Solicităm urgent măsuri de protecție pentru personalul medical care suferă de diverse comorbidități și care este expus la infecția cu coronavirus!”, adaugă sindicaliștii, subliniind că se lovesc de „dezorganizare, ridicat din umeri, lipsă de soluții pentru noi și pacienți!”.

 

Mai mulți medici de la Spitalul „Sf. loan” din Bucureşti au depus deja o plângere penală, cu privire la modul în care se gestionează prevenirea și combaterea coronavirusului.

 

×