x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Premieră la „Balș”: Tomograf care depistează COVID pe loc

Premieră la „Balș”: Tomograf care depistează COVID pe loc

de Monica Cosac    |    08 Mai 2020   •   13:54
Premieră la „Balș”: Tomograf care depistează COVID pe loc

Specialiștii de la Institutul Național „Matei Balș” vor putea depista mai ușor infectarea cu COVID -19, după ce un computer tomograf (CT) ultraperformant a ajuns în dotarea unității medicale. „Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigația de rigoare, după care ajunge pe secție”, a spus prof. Adrian Streinu-Cercel, precizând că, astfel, se reduce mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

Aparatul îți dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului este net mai bun. Dacă are acea imagine, știm unde să îl ducem, pe o altă secție, în așa fel încât să îi acordăm încă de la început sprijinul de care are nevoie, ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a explicat Streinu-Cercel.

Computerul tomograf, care a costat aproape un milion de euro, a fost dat în comodat de Primăria Sectorului 1. Potrivit primarului Ionel Tudorache, un al doilea aparat CT va intra în dotarea Centrului Medical Caraiman.

×