x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Prietenii și dușmanii din ghiveci

Prietenii și dușmanii din ghiveci

de Oana Portase    |    16 Mai 2019   •   12:57
Prietenii și dușmanii din ghiveci

Ne plac plantele de apartament dar uităm cam des să le udăm sau pur și simplu nu știm să le îngrijim corect. Deseori nici nu facem alegerile corecte.

Primul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când alegem flori este luminozitatea locuinței dar și eventuale probleme de sănătate ale membrilor familiei. Dacă nu le alegem corect, unele flori ar putea să facă mai mult rău decât bine.

Atunci când cumpărăm flori pentru apartament trebuie să ținem neapărat cont de eventuale probleme de sănătate ale membrilor familiei, cum ar fi alergiile. Unele persoane sunt alergice doar la anumite tipuri de flori, mai exact la polenul acestora, însă pot tolera plante care nu au flori. De asemenea, copiii foarte mici și animalele de companie se pot îmbolnăvi dacă în casă avem plante foarte toxice. În unele cazuri, florile pot fi chiar fatale pentru cei mici sau animale. Pe lista florilor care ar trebui evitate se află ficusul, planta de cauciuc, planta numită Urechi de elefant sau Dieffenbachia care are o sevă foarte itirantă pentru piele și ochi.

 

Plante pentru “leneși”

 

Cu toții vrem plante care cresc frumos, sunt ușor de îngrijit și ne ocupă puțin timp, dar din păcate nu sunt multe care se pot încadra în această categorie. Ați putea începe cumpărăturile cu Sansevieria sau Săbiuța cum i se spune popular. Este foarte rezistentă, chiar dacă uitați să o udați. Pe lista recomandărilor, dacă aveți un loc cu expoziție însorită, se mai află cactușii și planta de aloe. Sunt plante rezistente la secetă care nu necesită îngrijiri suplimentare. “Primul criteriu după care alegem plantele este cantitatea de lumină pe care pot să o primească. Ținem cont apoi de umiditatea atmosferică dar și de faptul dacă o plantă are polen mult sau nu. De exemplu nu vom ține niciodată crini în camera unde dormim. Pentru living unde cantitatea de lumină este mai mare și spațiul mai larg vom alege plante exotice cu flori cum ar fi Medinilla sau orhideele, care vor constitui punctul de atracție al camerei. Pentru dormitor alegem plante care purifică aerul, de tipul Spathiphyllum, iar pentru baie plante care rezistă la umiditate ridicată”, explică Oana Matei, fondator ingrijireaflorilor.ro.

 

Florile au efecte benefice asupra calității aerului, dar sunt și aliați împotriva stresului și anxietății. Se spune că floarea de crin are un efect benefic asupra psihicului, fiind esențial pentru liniștire și purificare emoțională. Bambusul este considerat un simbol al longevității și armoniei, iar despre trandafiri grecii spun că este o floare divină.

 

Iubitorii de Feng Shui pot folosi cactușii pentru a îndepărta energiile negative, însă aecștia trebuie așezați în afara ușii biroului.

 

PLANTE UȘOR DE ÎNGRIJIT

Sansevieria (Săbiuța)

Cactuși

Aloe

 

Moda plantelor carnivore

 

Plantele carnivore au început să devină populare în rândul românilor. Sunt mici și, teoretic, ușor de îngrijit. Doar că îngrijirea acestora nu presupune doar udarea lor. “Plantele carnivore sunt spectaculoase prin modul în care interacționează, mult diferit de plantele clasice cu care suntem obișnuiți. Sunt plante cu un regim ceva mai special, au nevoie de lumină multă, umiditate ridicată și apă fără săruri pentru udare. Planta își prinde singură hrana în capcane, iar dacă nu o face ar trebui hrănită cu insecte, cam o dată pe săptămână”, mai spune Oana Matei.

 

Frunzele plantelor carnivore sunt modificate sub formă de capcane pentru a prinde insectele. Capcanele ademenesc insectele prin coloriltul sau forma lor, dar și cu ajutorul nectarului pe care îl produc. Pentru a digera prada din interiorul capcanelor, plantele carnivore produc enzime digestive sau se bazează pe bacterii care efectuează digestia pentru aceasta. Plantele carnivore se găsesc și în magazinele din România și au prețuri ce pornesc de la aproximativ 30 de lei.

 

 

×