x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Primele 36 de transportoare blindate sunt gata. Unde vor ajunge acestea

Primele 36 de transportoare blindate sunt gata. Unde vor ajunge acestea

06 Oct 2020   •   10:01
Primele 36 de transportoare blindate sunt gata. Unde vor ajunge acestea
Sursa foto: facebook

Uzina Mecanică București a finalizat 36 de transportatoare blindate. Acestea vor ajunge la Scorpionii Roșii de la Craiova, anunță ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

"Sunt încrezător că acestea vor trece cu bine şi testarea operaţională şi se vor integra foarte bine în unităţile Forţelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar şi protecţie sporită atunci când îşi îndeplinesc misiunile", a precizat demnitarul, pe Facebook.

Celelalte transportoare vor fi produse tot în țară.

"Militarilor le vor fi livrate blindatele PIRANHA V atât de necesare, iar Uzina Mecanică Bucureşti se va dezvolta, devenind una din capacităţile de producţie pentru apărare de interes strategic pentru securitatea naţională. Sunt încrezător că următorul lot de blindate PIRANHA V va fi livrat militarilor în mai puţin de un an şi lucrurile vor intra pe un făgaş normal. Le voi cere Scorpionilor Roşii să testeze toate transportoarele PIRANHA V în condiţii cât mai apropiate de cele din câmpul tactic, pentru a fi siguri că se pot baza pe ele atunci când va fi nevoie!", mai spune ministrul Apărării.
 

Totodată, două avioane F-16 Falcon au sosit din Portugalia în august, acestea făcând parte din prima escadrilă de aeronave multirol a Forțelor Aeriene. Mai mult, primul sistem PATRIOT a intrat în dotarea armatei, în septembrie.

"În perioada următoare, până la sfârşitul anului, Armata României va mai primi două aeronave multirol F-16 Fighting Falcon şi peste două sute de autocamioane militare în diferite configuraţii, iar la începutul anului viitor Armata va avea primul sistem de rachete sol-sol HIMARS. Scopul fundamental al acestor achiziţii pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forţe şi capabilităţi care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor.

Apărarea noastră naţională se bazează pe apartenenţa la NATO, UE şi la alte organizaţii internaţionale, pe Parteneriatul strategic cu SUA şi pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înşine, pe instituţiile sistemului naţional de apărare şi securitate. De aceea trebuie să ne dezvoltăm capabilităţile de apărare şi să ne angajăm, alături de aliaţii noştri, în operaţii şi misiuni internaţionale", arată ministrul.

Ministerul Apărării Naţionale a semnat un acord-cadru cu  cu compania GDELS-Mowag pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma PIRANHA V şi a suportului logistic iniţial. Valoare achiziției se ridică la 868 milioane euro.

×