x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect transfrontalier contra braconajului

Proiect transfrontalier contra braconajului

de L. Budin    |    08 Dec 2020   •   18:30
Proiect transfrontalier contra braconajului

WWF România se va implica, în următorii trei ani, într-un proiect transfrontalier, care îşi propune diminuarea activităţilor ilegale asupra speciilor sălbatice. Parteneri din 11 ţări vor încerca să consolideze cooperarea, aplicarea corectă a legii şi urmărirea penală. 

Infracţiunile împotriva speciilor sălbatice reprezintă a patra cea mai frecventă activitate criminală din lume, potrivit Interpol, fiind întrecute numai de traficul de droguri, activităţile de falsificare şi contrabanda cu arme. Iar dacă acţiunile împotriva faunei şi florei au loc în cadrul unor rețele bine organizate, este nevoie de o rețea internațională pentru contracararea lor. 

 

Colaborare cu procurorii

 

Proiectul SWiPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe – Instrumentarea cu succes a cazurilor de infracţionalitate cu specii sălbatice în Europa) este o continuare a muncii WWF cu autoritățile de control din domeniu. Îşi propune sporirea capacității procurorilor și autorităților responsabile de a asigura respectarea legislației de mediu. Ţările în care vor fi implementate acțiunile SWiPE sunt ​​România, Bulgaria, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovacia, Ungaria, Spania, Italia, Ucraina și Polonia.

 

Cifre îngrijorătoare

 

Deşi datele legate de infracţiunile asupra speciilor sălbatice nu sunt colectate în mod sistematic, cifre recente ilustrează amploarea problemei. Potrivit organizaţiei internaţionale Birdlife, milioane de păsări sunt ucise anual în Europa, iar Europol estimează că, în fiecare an, circa 100 de tone de anghilă provenind de pe Bătrânul Continent sunt introduse ilegal în China. 

În 2017, 5.644 de cazuri penale legate de specii protejate au fost raportate numai prin instrumentul EU-TWIX  – baza pentru schimbul electronic de date în UE, în lupta împotriva traficului de animale sălbatice. 

 

 

 

280 de miliarde de dolari sunt veniturile generate anual de infracţiunile împotriva speciilor sălbatice. 

 

 

 

Iniţiative recente la nivelul Uniunii Europene – WAP (World Animal Protection), Foaia de parcurs privind eliminarea uciderii, capturării şi comerţului ilegal cu păsări şi Planul de acţiune paneuropean privind sturionii– încearcă să contracareze activitatea grupurilor organizate.

×