x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social RASCI: Siguranţa consumatorului român, în pericol

RASCI: Siguranţa consumatorului român, în pericol

de Monica Cosac    |    20 Iun 2019   •   10:41
RASCI: Siguranţa consumatorului român, în pericol

În lipsa unei legislaţii clare, care să reglementaze piaţa suplimentelor alimentare, românii îşi pun în pericol sănătatea, consumând produse care intră în ţară fără ca cineva să cunoască exact ce substanţe conţin şi în ce cantitate. Tocmai de aceea, este nevoie urgentă de prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziției și calității acestor produse, avertizează Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI).

 

„Cadrul legislativ actual este incomplet, fapt care îl pune în pericol în primul rând pe consumator. E nevoie urgentă de niște prevederi clare privind obligativitatea atestării compoziției și calității tuturor suplimentelor alimentare ce intră pe piața din România. Doar așa va putea fi asigurat un nivel ridicat de calitate și siguranță pentru consumatori”, arată RASCI, trăgând un nou semnal de alarmă asupra acestei probleme care trenează de foarte mulţi ani. „Avem nevoie de un cadru legislativ transparent și predictibil, de o legislație mult mai clară, care să nu lase loc nici unei interpretări”, mai spun reprezentanţii producătorilor de medicamente fără prescripţie, precizând că Legea suplimentelor stă în Parlament din anul 2012.

Aceştia consideră că „doar o autoritate unică care să își asume întreaga responsabilitate privind toate categoriile de suplimente alimentare, așa cum este Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, precum și un cadrul legislativ coerent pot rezolva toate aceste probleme”.

Publicitate înşelătoare

O altă zonă care are nevoie de un cadru legislativ clar şi unitar este publicitatea la suplimente alimentare, deoarece reclamele reprezintă „principalele surse de informare” pentru români în privinţa acestor produse.

 

„Derapajele actuale din comunicare, informaţiile incomplete, incorecte sau înşelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor, care pot recurge la administrarea sau utilizarea de produse fără prescripţie medicală sau suplimente alimentare sau dispozitive medicale pentru îngrijire personală în detrimentul propriei sănătăţi”, subliniază reprezentanţii RASCI.

 

×