x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reciclare la mare: containere în formă de delfin

Reciclare la mare: containere în formă de delfin

de L. Budin    |    24 Iul 2020   •   12:30
Reciclare la mare: containere în formă de delfin

Plajele româneşti au fost dotate cu prima infrastructură de colectare a deşeurilor reciclabile, sub forma unor animale marine-gigant. Cele patru containere întruchipează delfini, un sturion şi o broască ţestoasă şi trag un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care gunoaiele aruncate la întâmplare îl au în mediul acvatic.

 

Containerele concepute pentru a primi ambalaje şi deşeuri reciclabile – PET-uri, doze de aluminiu – au fost amplasate în trei puncte de pe litoralul românesc: pe plaja Reyna din Constanţa, pe plaja Nomad din Năvodari şi pe plaja Eminescu din Mangalia.

Iniţiativa îi aparţine Asociaţiei Act for Tomorrow şi face parte din programul „Acţionăm pentru Ape – A.P.A”. Ediţia din acest an a programului şi-a propus să mobilizeze comunitățile, pentru a se implica în prevenirea și combaterea poluării cu plastic a apelor din România.

 

Educaţie pentru toţi

 

Ideea celor de la Act for Tomorrow este o premieră la noi, dar nu e originală: containere sub forma unor animale marine au fost amplasate de organizații de mediu şi pe plajele din alte ţări – Mexic, Idonezia, SUA, Italia. Se acţionează astfel pentru a-i responsabiliza pe vilegiaturişti, ca să nu mai arunce deşeuri pe plajă, ci să le colecteze separat, în locurile special amenajate.

Pe plajele româneşti, fiecare container are şi un panou explicativ, cu câteva informaţii despre vietatea protejată pe care-o întruchipează şi despre impactul negativ al ambalajelor aruncate la întâmplare. Copiii sunt atraşi în mod deosebit de aceste structuri inedite.

 

Informare şi premii

 

„Pe majoritatea plajelor din România lipsesc atât infrastucura de colectare selectivă, cât mai ales campaniile de informare și conștientizare adresate turiștilor”, spune Andrei Coșuleanu, președintele Act For Tomorrow. De aceea, pe toată durata sezonului estival vor avea loc şi acţiuni de informare, cu ajutorul voluntarilor, iar turiştii care colectează separat vor fi recompensaţi cu premii prietenoase cu mediul – cu baterii externe cu încărcare solară, spre exemplu. Grija pentru mediu ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea, chiar şi în vacanţă, precizează cei de la Act for Tomorrow.

 

 

Marea Neagră este a doua cea mai poluată întindere de apă din Europa, după Marea Mediterană. Are cea mai mare densitate de gunoaie şi o medie de 9 particule de microplastic pe metru cub.

 

Deşeurile colectate vor fi trimise către stațiile de sortare, urmând a fi reciclate și transformate în noi produse.

 

 

 

 

 

×