x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Recomandarea săptămânii: Secretele vinurilor pentru masa de sărbători

Recomandarea săptămânii: Secretele vinurilor pentru masa de sărbători

de Diana Scarlat    |    20 Dec 2019   •   10:10
Recomandarea săptămânii: Secretele vinurilor pentru masa de sărbători

Cum alegem cele mai bune vinuri și cum le asociem cu felurile de mâncare? Este de adevărată artă, dar are la bază știința, studiile, cercetarea oenologică și experiența somelierilor. Un specialist în vinuri explică de ce asociem mai degrabă un vin alb sau unul roșu cu anumite preparate culinare, de ce se bea un vin sec sau demisec, în anumite situații, iar vinurile demidulci și cele dulci sunt mai potrivite în altele. Sau de ce ar trebui să alegem vinurile tinere pentru unele momente ale mesei de sărbători, în timp ce există alte situații mult mai potrivite pentru vinurile de colecție. Cel mai important lucru, spun specialiștii, este să alegem vinuri bune din punct de vedere calitativ, iar pe acestea le putem combina, fără dureri de cap...

 

Friptura de porc se poate asocia cu vinul alb, sec, dar și cu unele vinuri roșii sau rose. Iar desertul, întotdeauna cu un vin dulce. Câteva mituri sau obiceiuri mai puțin sănătoase pot fi desființate oricând de specialiști. „La aperitivele de Crăciun, care conțin cârnați, caltaboși, șorici, jumări, merg foarte bine vinurile seci și demiseci, în special Fetească albă sau un Chardonnay, care e mai untos, o Tămâioasă seacă sau un Golem alb. Dar ar merge și o Fetească Neagră, un Golem roșu sau chiar un rose, o Busuioacă seacă, e versatilă. În general, vinuri care ajută la digestie și care stimulează pofta de mâncare. De obicei, se recomandă vinuri mai ușoare, care se potrivesc foarte bine cu mâncărurile bogate în grăsimi. Sunt mulți care preferă vinurile demiseci”, explică Dana Sofia, General Manager al Cramei Basilescu. Sunt și foarte multe păreri diferite, în legătură cu momentul în care ar trebui să se bea vinul: înainte, în timpul mesei sau după ce mâncăm. Specialilștii spun că vinurile se beau, în general, în timpul mesei, pentru că sunt băuturi nobile, de o mare complexitate, care se pot asocia cu mâncărurile.

 

Friptura se frăgezește foarte bine cu vin...

După aperitiv se trece la mâncăruri și mai grele, care trebuie să fie asociate cu vinul astfel încât să nu îngreuneze digestia, ci s-o ajute. Vinurile care se asociază foarte bine cu vânatul sunt total opuse față de cele potrivite pentru desert. Pentru vânat merg foarte bine vinurile seci, în timp ce deserturile se asociază cu cele dulci. Vinurile dulci stau foarte bine lângă mâncăruri care nu sunt acide. Și secretele rețetelor la cuptor au legătură cu vinul, care nu poate fi de orice fel. Vinurile sunt bune atât la masă, cât și la frăgezirea fripturii. „Este recomandat ca la toate fripturile să se folosească vin, pentru frăgezire. Pentru frăgezirea fripturii se folosesc, de obicei, vinurile albe. Se poate folosi un Sauvignon Blanc, o Tămâioasă, dar se pot folosi, pentru rețete mai sofisticate, și vinuri dulci, cum ar fi o Tămâioasă dulce. Pentru friptura de curcan s-ar potrivi, mai degrabă, un vin alb, o Fetească albă, un Sauvignon Blanc, un Chardonnay sau o Tămâioasă”, mai spune managerul Cramei Basilescu.

 

Să avem grijă la calitatea băuturii

Specialiștii mai spun că vinurile se pot schimba în timpul unei mese copioase, fără să dea apoi dureri de cap, iar secretul este alegerea băuturilor bune din punct de vedere calitativ. Nu combinarea băuturilor este cauza problemelor, ci calitatea lor. Tot specialiștii în vinuri, oenologii și somelierii, recomandă pentru mesele de sărbători vinuri foarte bune din punct de vedere al calității. Iarna se recomandă să se bea vinurile roșii peste 14% vol alcool, deoarece se mănâncă multă carne, grăsimi iar organismul digeră foarte bine această combinaţie. Un vin echilibrat cu peste 14% vol este bine asimilat/digerat de organism in combinaţie cu o alimentaţie sănătoasă, echilibrată.

 

 

Vinurile rose sunt la modă

Vinurile rose au ajuns să fie preferate de un număr mare de oameni, după ce  au început să fie produseși în România. Vinurile rose sunt obținute cu foarte multă muncă și cu multă greutate, pentru că se fac din struguri roșii, culeși la o temperatură cât mai scăzută, dimineața sau seara târziu. Strugurii se transportă cât mai repede la cramă și se prelucrează în timp foarte scurt, fără macerare. Cantitatea de must care se obține este cu randament mic. Aceste vinuri se asociază foarte bine cu brânzeturi, cu pește sau friptură de curcan, chiar și cu salate. Oenologii și somelierii spun că vinurile rose trebuie să aibă o aciditate ușor mai ridicată, iar aroma și gustul să amintească de fructele de pădure.

 

La desert se potrivește foarte bine un Riesling dulce, alb, sau o Busuioacă dulce. Tot cele dulci sunt recomandate și pentru un vin fiert de bună calitate, nu cele seci sau demiseci.

Dana Sofia, General Manager al Cramei Basilescu

×
Subiecte în articol: vinuri sărbători de iarnă