x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Recomandări ICCV: noi politici de protecţie socială

Recomandări ICCV: noi politici de protecţie socială

de L.Budin    |    29 Apr 2020   •   18:00
Recomandări ICCV: noi politici de protecţie socială

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) a elaborat raportul „Pandemia şi standardul de viaţă. Politici de protecţie socială”, în care se identifică efectele cauzate de pandemie şi se propun politici de răspuns. Asta, în condiţiile în care România se confruntă nu doar cu o criză medicală, ci şi cu una economică, ale cărei implicaţii încep să se vadă.

În privinţa asigurărilor sociale, care acoperă trei sferturi din sistemul de protecţie socială din ţara noastră, principalele recomandări din raport sunt mărirea, pentru următoarele 3-6 luni, a indemnizaţiei de şomaj la 1.000 de lei pe lună (75% din salariul minim net). Se mai propune reintroducerea contribuţiei sociale de şomaj, reintroducerea contribuţiei sociale de sănătate pentru pensionarii cu venituri lunare de peste 3.200 de lei şi universalizarea accesului la sistemul public de asigurări de sănătate.

 

Ajutor social mărit

Cât priveşte asistenţa socială, recomandările se referă la mărirea, în următoarele 3 luni, a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat (la 1.000 lei/lunar per beneficiar), la suplimentarea, pe 3 luni, a fondurilor pentru ajutoarele de urgenţă ale primăriilor, la revizuirea legii asistenţei sociale, în vederea întăririi protecţiei sociale în anii dificili care vor urma. Elaborarea strategiilor sectoriale din domeniul social pentru 2021-2027 vor trebui să fie regândite de la zero, în baza noilor realităţi, se mai spune în raport.

 

Surse de finanţare

În raport este tratată şi problema deficitului, prin prisma necesităţii de a indica sursele de finanţare pentru relansarea economiei şi susţinerea protecţiei sociale. Recomandările vizează finanţarea externă a deficitului (prin demersuri politice la nivelul UE, negocieri cu FMI pentru un acord de împrumut, negocieri cu BEI, BERD şi BIRD pentru finanţarea unor investiţii publice care să stimuleze relansarea economiei). În raport se mai fac propuneri privind introducerea impozitului de solidaritate şi noi politici de pensii şi salarii.

 

Distanţarea fizică rămâne

În privinţa limitării răspândirii virusului, care are un efect evident asupra standardului de viaţă, ICCV recomandă plata prin internet a utilităţilor şi a întreţinerii (rudele pot plăti pentru vârstnici), creşterea disponibilităţii POS-urilor la comercianţi (inclusiv în pieţe), menţinerea sprijinului populaţiei pentru măsurile de combatere a pandemiei şi menţinerea normelor de distanţare fizică şi socială. Se arată necesitatea formulării unei strategii pentru ieşirea din starea de urgenţă.

 

În raport se arată că noile politici privind pensiile şi salariile ar trebui să aibă în vedere abrogarea sau prorogarea Legii pensiilor din 2019, indexarea punctului de pensie cu valoarea inflaţiei, creşterea de salarii doar pentru a compensa rata inflaţiei, în cazul legii salarizării unitare, şi reintroducerea unei grile naţionale unitare de salarizare pentru administraţia locală.

 

×