x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli noi pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

Reguli noi pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

de Monica Cosac    |    30 Sep 2020   •   08:28
Reguli noi pentru vaccinarea persoanelor cu imunodeficiențe

În contextul pandemiei de coronavirus, Ministerul Sănătății a elaborat un amplu ghid cu recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze, care sunt mai vulnerabili și mai expuși riscului infecțios. Documentul va permite orientarea medicilor practicieni în „stabilirea unui management complet și complex” al acestor pacienți, spun epidemiologii care au elaborat noile reguli.

 

Noul ghid „Recomandări de vaccinare a pacienților cu imunodeficiențe de diverse cauze” este inclus într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Conform referatului de aprobare, documentul „cuprinde, în premieră în România, structurarea sintetică a unui vast material bibliografic care cuprinde rezultatele cercetărilor îndelungate și printre ele, cele mai recente evidențe științifice”, pentru a-i ajuta pe medici să își trateze cât mai eficient pacienții cu imunodeficiențe, care, până în urmă cu câțiva ani, aveau contraindicații pentru vaccinare.

„Dacă în urmă cu câteva decenii vaccinarea bolnavilor cu diverse imunodeficiențe era restricționată, în prezent dovezile științifice și experiența din practica curentă au dovedit faptul că pacienții cu o astfel de patologie sunt cei mai vulnerabili de a dezvolta boli infecțioase care pot avea o evoluție nefavorabilă sau pot determina decesul”, menționează documentul. 


Schemă de imunizare personalizată


Autorii ghidului subliniază importanța medicinei personalizate în cazul acestor pacienți și stabilirea unei scheme de vaccinare pentru fiecare pacient în parte. „Consultarea medicală multidisciplinară în scopul stabilirii unor scheme de vaccinare adecvate fiecărui pacient în parte reprezintă esența medicinei personalizate, care permite asigurarea prelungirii duratei de supraviețuire și, nu în ultimul rând, asigurarea unei calități a vieții mult îmbunătățite, pe tot parcursul evoluției bolii de bază”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.

O atenţie deosebită, mai spun autorii ghidului, trebuie acordată cazurilor pediatrice de imunodeficienţe atât ca urmare a creşterii numărului acestora, cât și a riscului de infecţii, dintre care multe sunt cu un potenţial crescut de severitate.

Principiile generale ȋn evaluarea vaccinării ȋn imunodeficienţe pediatrice atentionează în mod suplimentar asupra: evaluării statusului imun; evaluării riscurilor ȋn raport cu beneficiile; adminstrării de vaccinuri ȋnainte de instalarea imunosupresiei, dacă este posibil; testarea anticorpilor pentru măsurarea răspunsului imun postvaccinare.


„Vaccinurile inactivate sunt, la modul general, necesare şi sigure”, spun autorii ghidului, ȋn timp ce vaccinurile viu atenuate sunt, în general, contraindicate. 
 

×