x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli stricte pentru evitarea infectării cu coronavirus

Reguli stricte pentru evitarea infectării cu coronavirus

de Monica Cosac    |    25 Feb 2020   •   07:33
Reguli stricte pentru evitarea infectării cu coronavirus

Dacă luna trecută autoritățile române estimau că riscul ca noua gripă chinezească să ajungă în Europa este foarte scăzut, după apariţia focarului din Italia spun că e o „chestiune de timp” până când prezența coronavirusului va fi confirmată și în ţara noastră. Până acum nu există niciun caz confirmat, însă specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) au actualizat definițiile de caz pentru Covid-19 și lista zonelor cu transmitere comunitară, iar Ministerul Sănătăţii a făcut noi recomandări pentru populaţie, astfel încât să evite contaminarea şi răspândirea virusului. „Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția”, precizează specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii.

 

Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat duminică seară că șansele ca în România să nu fie înregistrate cazuri de infecții cu coronavirus sunt „foarte slabe”. Autorităţile spun, de asemenea, că este o „chestiune de timp” până când prezența acestuia va fi confirmată și în ţara noastră.

În contextul pericolului reprezentat de noul coronavirus pentru România, mai multe întâlniri au fost organizate, ieri, la ministerele Sănătăţii şi al Afacerilor Interne şi au fost anunţate noi măsuri. „La acest moment, „în România nu avem niciun caz de coronavirus”, a precizat, ieri, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, la Parlament. Referitor la măsurile privind prevenirea şi combaterea virusului, demnitarul a spus că au fost instituite suplimentar 3.500 de locuri de carantină, iar Ministerul de Finanţe se ocupă de la achiziţia de materiale de urgenţă.

Mai multe orașe din ţară încep să ia măsuri speciale de siguranță, după ce au existat semnale de persoane care s-au simțit rău după ce s-au întors din Italia, iar medicii subliniază că, în perioada următoare, românii ar trebui să evite mall-urile şi aglomeraţiile.

 

Măsurile nu sunt luate în serios

Autorităţile de sănătate publică au anunţat, duminică, luarea unor măsuri similare cu cele aplicate de autorităţile italiene. Mai exact, că persoanele care sosesc în România din localităţile aflate în carantină din regiunea Veneto şi din provincia Lombardia sau care au călătorit în aceste localităţi în ultimele 14 zile vor fi plasate în carantină, pentru două săptămâni după intrarea în ţară. De asemenea, că toţi suspecţii de coronavirus vor fi testaţi şi la momentul intrării în carantină și la ieșire, după cele 14 zile.

Totodată, medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș, a spus că românii care vin din zonele afectate de virus să se autodeclare la intrarea în țară, la Direcțiile de Sănătate Publică și să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile.

Mai greu este însă cu implementarea acestor măsuri, pentru că mulţi oameni nu le iau în serios. 

 

A plecat din spital pentru că îi era foame

Un pacient catalogat de specialişti drept „suspect” care se afla la Institutul „Matei Balș”, pentru a fi testat de coronavirus, potrivit procedurilor, a părăsit spitalul fără să anunţe. Medicii au fost nevoiți să alarmeze polițiștii, deoarece italianul cu cetățenie română se întorsese duminică din Malaezia, o zonă afectată de epidemie. Bărbatul a fost găsit de polițiști la o adresă din București şi le-a spus oamenilor legii că plecase pentru că i s-a făcut foame. Din fericire, analizele pacientului suspect de coronavirus au ieşit negative.

 

Veniţi din zona de carantină, găsiţi la birtul din sat

Deşi specialiştii le-au cerut celor care se întorc în ţară să se autoizoleze, două persoane de etnie romă din comuna Sadova, întorşi duminică din Italia, cu maşina personală, au fost căutaţi cu poliţia pentru a fi controlaţi dacă au coronavirus. Autorităţile au fost alertate de un alt localnic, care a sunat la 112 şi a anunţat sosirea celor doi. Bărbaţii au fost găsiţi în scurt timp, la birt, „la o vodcă”.

 

Panică printre părinţi

În timp ce unii români ignoră recomandările specialiştilor, alţii au intrat déjà în panică. O mamă din Capitală nu şi-a mai lăsat fetiţa să meargă la şcoală de teama coronavirusului. „Nu îmi mai las copilul la şcoală”, ne-a mărturisit aceasta, motivându-şi decizia prin faptul că nu crede că măsurile luate până acum de autorităţi sunt eficiente.

 

Ce înseamnă „caz suspect”

Epidemiologii din cadrul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile al INSP au actualizat definițiile de caz pentru Covid-19 (caz suspect, caz probabil şi caz confirmat).

Caz suspect este considerat pacientul care prezintă infecție respiratorie acută – debut brusc al cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) -, care necesită sau nu spitalizare și care în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor a întrunit cel puțin unul dintre următoarele criterii epidemiologice: a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de Covid-19 sau a avut istoric de călătorie în zone cu transmitere comunitară extinsă.

Este considerat caz probabil un caz suspect la care rezultatul testării, comunicat de laborator, este neconcludent sau la care rezultatul a fost pozitiv la un test pentru pan-coronavirusuri. Caz confirmat este o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

 

Ce trebuie să faceţi pentru a vă proteja de virus

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul instituției o serie de recomandări pentru populație cu privire la epidemia de coronavirus. Mai exact, sunt 10 comportamente care trebuie să intre în rutina zilnică:

  • Spălați-vă mâinile de multe ori. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.
  • Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute.
  • Nu vă atingeți ochii, nasul si gura cu mâinile (mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul) .
  • Acoperiți-vă gura și nasul dacă stranutați sau tușiți;
  • Nu luați medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Momentan, nu există cercetări științifice care evidenţiază că folosirea medicamentelor antivirale pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19), iar antibioticele nu funcționează în cazul virusurilor.
  • Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool.
  • Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave.
  • Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase.
  • Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile.
  • Animalele de companie nu transmit coronavirus.
  • Dezinfectanții chimici care pot ucide noul coronavirus sunt cei care conțin clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi chloroform, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Utilizarea măștii de protecție ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde.

 

 

 

×
Subiecte în articol: coronavirus reguli sfaturi masuri romania