x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social România, pe primul loc în UE la revenirea la normalitate după pandemia de COVID-19

România, pe primul loc în UE la revenirea la normalitate după pandemia de COVID-19

22 Iul 2021   •   18:50
România, pe primul loc în UE la revenirea la normalitate după pandemia de COVID-19
Sursa foto: Lucian Alecu

România se  află pe primul loc în UE şi în top 10 mondial la indicele de revenire la normalitate după pandemia de COVID-19, arată un studiu realizat de cercetători de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca.

După 500 de zile de la confirmarea primului caz de infecție, în luna iulie, indicele de normaltate al României se situează la 81,17%, ceea ce ne situează pe primul loc în UE și pe poziția 8 la nivel mondial.

Cercetătorii român au analizat datele indicelui dezvoltat de revista britanică "The Economist", care măsoară gradul de revenire la viaţa socio-economică de dinaintea pandemiei. Acesta se bazează pe 8 indicatori, respectiv gradul de utilizare a transportului public în oraşele mari, traficul în aceste oraşe, numărul zborurilor domestice şi internaţionale, timpul petrecut în afara locuinţei, veniturile realizate de cinematografe, participarea publicului la evenimente sportive, vizitele în magazine şi rata de ocupare a spaţiilor de birouri.

Analiza arată astfel că românii petrec mai mult tmp în afara locuinţei şi la cinematografe decât înainte de pandemie.

"Proiectul UBB monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României. În privinţa componentelor indicelui, analizele din cadrul acestui proiect arată că, în comparaţie cu celelalte ţări, România stă cel mai bine la categoria timpului petrecut în afara locuinţei (104,6%, locul 2 la nivel global), respectv în categoria cinema (101,0%, locul 2 la nivel global), categorii în care activitatea populaţiei nu numai că a revenit la normal, dar a şi depăşit nivelul pre-pandemie", arată cercetătorii.

Proiectul este coordonat de prof. FSEGA Szasz Levente iar membrii echipei sunt Balint Csaba, BNR, cadru didactic asociat FSEGA, Csala Denes, Lancaster University, cadru didactic asociat FSEGA, Csiki Otto, doctorand UBB FSEGA, Nagy Balint Zsolt, conferenţiar FSEGA, şi Racz Bela-Gergely, lector FSEGA.
 

×
Subiecte în articol: ue COVID pandemie