x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Salariile românilor, insuficiente

Salariile românilor, insuficiente

de Theodora Şutiu    |    13 Aug 2019   •   09:25
Salariile românilor, insuficiente
Sursa foto: Sebalos/Getty Images/iStockphoto

Potrivit unui studiu făcut de curând de site-ul BestJobs, peste un sfert din angajaţii români recunosc că salariile pe care le primesc nu le ajung pentru a trăi şi sunt nevoiţi să se împrumute de la familie şi prieteni, lunar, până la următoarea leafă. Atunci când rămân fără bani, cei mai mulţi dintre ei renunţă la mesele în oraş sau la călătoriile în străinătate.

32% dintre respondenţi afirmă că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit, în timp ce 37% dintre ei nu au înregistrat niciun progres financiar. Doar 20,7% au avut parte de o îmbunătăţire a situaţiei financiare în ultimele 12 luni. În acelaşi timp, jumătate din angajaţii care au participat la sondaj declară câştiguri de mai puţin de 2.500 de lei pe lună net, aproape un sfert au un salariu de până la 3.500 de lei pe lună net, iar restul depăşesc acest nivel.

Pe ce se duc banii 

O treime dintre angajaţii care au participat la acest studiu spun că peste 45% din salariul lunar se duce, în mod obişnuit, pe datorii. Alţi 25% susţin că dau între 25% şi 45% din salariu pentru a acoperi toate datoriile acumulate, iar o treime dintre respondenţi plătesc cel mult un sfert din salariu în acest sens. Şi cu toate că doar 12% spun că nu au datorii de achitat, nu toţi reuşesc să mai pună bani deoparte de la o lună la alta, în timp ce aceia care reuşesc spun că sumele economisite lunar sunt foarte mici sau inexistente. Sub 10% dintre respondenţi declară că reuşesc să pună deoparte bani din salariul pe care îl primesc.

Pentru a se încadra în banii pe care îi câştigă lunar, românii taie cel mai mult din bugetul de călătorii (64% dintre respondenţi), de haine (57,6% dintre respondenţi), din cel de relaxare la teatru, film, concerte etc. (47,8% dintre respondenţi).

 

 

×
Subiecte în articol: salarii romani