x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandal pe piața RCA! Șoferii, mecanicii și ASF, fentați de o mare firmă de asigurări

Scandal pe piața RCA! Șoferii, mecanicii și ASF, fentați de o mare firmă de asigurări

de Adrian Stoica    |    29 Noi 2019   •   11:23
Scandal pe piața RCA! Șoferii, mecanicii și ASF, fentați de o mare firmă de asigurări
Sursa foto: Victor Stroe

Practicile abuzive ale companiilor de asigurări nu mai sunt de mult o noutate în România, în ciuda reclamaţiilor care curg împotriva lor. Şoferii şi service-urile sunt împinşi la disperare, pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a tratat cu blândeţe derapajele asigurătorilor în loc să aplice amenzi usturătoare, care să descurajeze aceste practici. Ultimul scandal apărut pe piaţă este generat de compania Euroins, pentru care normele interne bat legea.

 

În adresa transmisă de preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), Dan Barbu, a reclamat faptul că Euroins a emis o notă internă în care cere angajaţilor să încalce legea. „Faptul că o societate de asigurări, în speţă Euroins, îşi permite să formuleze Nota internă care să încalce grosolan Legea 132/2017 şi norma 20/2017 este rezultatul nesupravegherii pe care o faceţi de la instalarea domniilor voastre în funcţie”, scrie în adresa trimisă conducerii ASF de către ASSAI.

 

Euroins îşi face propriile reguli

Concret, prin nota internă menţionată, conducerea Euroins cere subalternilor să nu se mai deplaseze să efectueze constatarea daunelor la locul indicat de persoana păgubită, să nu mai deconteze sumele datorate pentru repararea autovehiculelor avariate şi să limiteze tariful orar decontat de Euroins la 65 lei/oră. În plus, li s-a cerut să nu mai recunoască mandatul încredinţat de persoana păgubită, respectiv contractele de mandat încheiate între persoanele păgubite şi mandatarii acestora, ci să aplice exclusiv anumite prevederi din regulamentul intern al Euroins. De asemenea, un alt punct al notei interne prevede stabilirea unei liste de discounturi la piese în funcţie de anul de fabricaţie al autovehiculului.



Nota internă cu efect rapid în piaţă

Nota în cauză a fost emisă pe 20 noiembrie, iar o zi mai târziu ea îşi făcea efectele. „ (…) Efectul acestei decizii s-a produs o zi mai târziu (21.11.2019), când am primit din partea Euroins o notificare prin e-mail din care rezultă că acest asigurător RCA a luat decizia să efectueze constatările daunelor doar în centrele de constatare ale Euroins, refuzând să mai efectueze vreo constatare în locaţia indicată de persoana păgubită în care aceasta din urmă pune autovehiculul avariat la dispoziția asigurătorului RCA pentru constatarea avariilor la maşinile nedeplasabile. Această notificare a fost primită de toate unităţile reparatoare la nivel naţional care nu au un contract cu societatea de asigurări”, se arată într-o altă sesizare transmisă de această dată de compania Auto Car Grup 1 Service către ASF. Astfel, susţine în sesizarea sa compania, Euroins doreşte ca inclusiv pentru vehiculele nedeplasabile să nu se mai prezinte la constatare şi să trimită o platformă pentru a ridica autovehiculul avariat din service şi să-l transporte la un centru de daune de-al său.

 

Pe cale de consecinţă, aproximativ 400 din cele 500 de persoane păgubite în accidente produse zilnic la nivel naţional se vor regăsi în situaţia impusă abuziv de Euroins cu încălcarea Legii nr. 132/2017 şi Normei ASF nr. 20/2017, fiind obligate de Euroins să se prezinte la centrele de constatare ale asigurătorului sau să le fie transportat inutil autovehiculul din unitatea reparatoare la centrul de daune şi înapoi.

Sesizarea Auto Car Grup 1 Service

 

ASF cheamă la ordine asigurătorul

În urma informaţiilor ajunse la ASF, care semnalau posibile abateri de la reglementările în vigoare ale societăţii Euroins în ceea ce priveşte instrumentarea şi lichidarea daunelor pentru poliţele RCA, vicepreşedintele ASF Cristian Roşu, care este şi responsabil pentru piaţa asigurărilor, a convocat în regim de urgenţă reprezentanţii asigurătorului pentru clarificări. „După analiza datelor şi informaţiilor, conducerea societăţii Euroins a înţeles posibilul impact negativ care ar fi putut avea loc în situaţia existenţei deciziilor proprii şi a hotărât transmiterea în cursul zilei de astăzi, 28.11.2019 (ieri - n.red), a unei instrucţiuni către toate compartimentele cu atribuţii în instrumentarea şi lichidarea daunelor, prin care să clarifice modul de operare, astfel încât posibilele abateri de la actele normative incidente să fie evitate”, ne-a transmis vicepreşedintele ASF, Cristian Roşu.

 

Euroins: manipulare

În replică, Euroins se apără şi susţine că la mijloc este vorba despre o manipulare. Contactaţi de Jurnalul, reprezentanţii Euronis ne-au transmis următorul punct de vedere: „În legătură cu informaţiile vehiculate în unele canale media în data de 27 noiembrie, Euroins Romania Asigurare-Reasigurare SA confirmă că va continua să îşi îndeplinească obligaţiile legale faţă de clienţii RCA prin asigurarea unui flux complet, pe întreg teritoriul României. Documentele interne publicate sunt versiuni preliminarii, incomplete şi au fost folosite între-un context manipulativ”.

×
Subiecte în articol: euroins