x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări majore pentru rezidenți: pot face stagiul şi în privat

Schimbări majore pentru rezidenți: pot face stagiul şi în privat

de Monica Cosac    |    12 Dec 2019   •   12:00
Schimbări majore pentru rezidenți: pot face stagiul şi în privat

Viitorii medici se vor putea pregăti în timpul rezidențiatului în spitale județene, spitale militare, precum și în spitale private și în cabinetele medicilor de familie, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a fost adoptată, luni seară, în ședința de Guvern. Acesta este „o soluție europeană pentru a lărgi baza de formare pentru acești tineri minunați”, a spus ministrul Sănătăţii, Victor Costache.  

 

Pregătirea medicilor rezidenți durează, în prezent, între 3 și 6 ani, în funcție de specializare, şi până acum se desfășura doar în spitalele universitare sau clinice, care au contracte cu universitățile de Medicină și unde lucrează medici care predau la facultățile de Medicină. Ordonanţa de Urgență adoptată de Guvern, la solicitarea Ministerului Sănătății, elimină, practic, monopolul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) asupra pregătirii rezidenților. 

Ministrul Sănătății, Victor Costache, spune că această măsură era necesară deoarece dă posibilitatea formării unui număr mai mare de medici atât în sistemul public, cât și în spitalele private, în condițiile în care exodul medicilor români în afara țării a continuat și după creșterea salariilor.

Conform documentului, „pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale”, a transmis, ieri, Ministerul Sănătăţii. De asemenea, rezidenții îşi vor putea face stagiul și „în cadrul unităților sanitare private și în instituțiile de învățământ superior particulare acreditate, care au în structură programe de studii universitare de licență în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, în condițiile îndeplinirii de către acestea a criteriilor și condițiile de pregătire în rezidențiat aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii”. Actul normative stabileşte, totodată, drepturile și obligațiile ce revin unităților sanitare, dar și rezidenților.

 

Record de rezidenţi în 2019

Anul acesta, România pregăteşte cei mai mulţi viitori medici. „Avem înregistrat un record privind numărul de rezidenţi pe care-l vom pregăti, estimăm 7.159 rezidenți în România şi sperăm ca efectele să se vadă în câţiva ani. Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat”, a spus ministrul Victor Costache. Potrivit acestuia, 10.000 de medici ar fi părăsit România pe parcursul a doi ani, mai exact în perioada 2017-2018. 

Numărul de locuri la rezidențiat a fost suplimentat cu 937 - pentru medicină generală, cu 460 la farmacie și cu aproximativ 1.000 la medicină dentară, a anunțat ministrul Sănătății.

×