x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Se cer pedepse penale pentru agresorii profesorilor

Se cer pedepse penale pentru agresorii profesorilor

de Diana Scarlat    |    15 Iun 2018   •   11:05
Se cer pedepse penale pentru agresorii profesorilor
Sursa foto: Manuel Faba Ortega/Getty Images/iStockphoto

Din 2010 până astăzi, anual au fost raportate între 11.000 și 15.000 de agresiuni în școli. Elevii sunt, de cele mai multe ori, victime, dar tot ei sunt și agresori - fie că-și bat colegii sau profesorii. Dar au existat și cazuri în care părinții au bătut profesorii, în general pentru nemulțumiri legate de note. Pentru această ultimă situație, sindicaliștii cer schimbarea de urgență a legislației, iar agresiunea împotriva unui profesor să devină ultraj. Lucrurile sunt agravate și de faptul că, din cauza lipsei fondurilor, se renunță exact la paza unităților școlare.

Mii de profesori sunt agresați în fiecare an, în școlile din România. Puține dintre aceste cazuri ajung să fie mediatizate și doar o parte sunt raportate ca incidente. De obicei, directorii de școli și licee preferă să mușamalizeze cazurile, pentru a nu afecta numele instituției de învățământ. Nici sindicatele nu cunosc toate cazurile, dar fenomenul deja a devenit alarmant. Multora dintre profesori le este frică să mai meargă la școală sau să dea note, după ce deja au primit amenințări, atât din partea elevilor, cât și a părinților acestora. Cel mai recent caz a fost înregistrat săptămâna aceasta, la o școală din județul Călărași unde o învățătoare a fost bătută de mama unui elev, chiar în faţa copiilor. Motivul este, de asemenea, revoltător: părintelui nu i-a convenit calificativul „insuficient”, primit de copil. Gravitatea faptelor a determinat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) să ceară din nou modificări legislative.

Posibile soluții pentru școli

„Dacă s-a ajuns la o asemenea situație, în care profesorilor le este frică să pună note și calificative, ca să nu fie agresați, poate ar trebui să găsim o soluție, să nu se mai pună note, până în clasa a șasea sau a șaptea, așa cum este în alte țări. Noi am inițiat un proiect de lege pentru protecția profesorilor, încă de acum trei ani, prin care orice agresiune împotriva unui profesor să fie considerată ultraj, iar în prezent, proiectul se află în faza de dezbatere, în Comisia pentru Educație de la Senat, care este cameră decizională. Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu Guvernul și este posibil să cerem sprijinul pentru Ordonanță de Urgență. Profesorii trebuie să fie protejați prin lege, dacă s-a ajuns la un astfel de fenomen”, a declarat, pentru Jurnalul, simion Hăncescu, liderul FSLI.

În plus, în fiecare an, Ministerul Educației primește mai puțini bani decât ar avea nevoie pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, dar și bugetele autorităților locale, care asigură banii pentru cheltuielile administrative ale școlilor din subordine, au fost grav afectate, în foarte multe localități. Astfel, foarte multe școli nu și-au mai putut permite să plătească servicii de pază. „Avem nevoie de pază în şcoli, altfel, oricine poate intra, cu ușurință, în unitățile de învăţământ, să agreseze cadre didactice sau elevi. Ar trebui să se găsească soluții pentru ca instituțiiile de învățământ să aibă bani pentru servicii de pază. Dacă nu aplicăm măsuri pentru a descuraja agresorii, transformăm şcoala într-un loc periculos”, mai spune preşedintele FSLI.

În județul Călărași, o învăţătoare a fost bătută de mama unui elev, care i-a învineţit faţa şi i-a smuls părul. Carul didactic a suferit și traume psihice, din cauza agresiunii.

 

 

×
Subiecte în articol: pedepse profesori agresori