x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sfaturi de prim ajutor pentru puii căzuţi din cuib

Sfaturi de prim ajutor pentru puii căzuţi din cuib

de L. Budin    |    08 Iul 2020   •   10:42
Sfaturi de prim ajutor pentru puii căzuţi din cuib

Luna asta, s-a întâmplat să dau peste câţiva pui de pasăre înstrăinaţi de cuib: o coţofană lovită, un pescăruş fugărit de pisică, un altul rătăcit pe străzi. Iulie este luna în care zburătoarele mai cuibăresc şi deseori trecătorii găsesc puişori neajutoraţi, cu care nu ştiu ce să facă. Societatea Ornitologică Română (SOR) dă câteva sfaturi.

 

Cei de la SOR spun că trecătorii găsesc frecvent, prin parcuri, puii unor specii comune, cum ar fi mierlele sau sturzii. Ei ies din cuib înainte să poată zbura bine şi sunt hrăniţi de părinţi până ce reuşesc să străbată, cu mai mare siguranţă, văzduhul. Dacă micuţii nu sunt răniţi, trebuie doar aşezaţi pe o ramură mai solidă de copac, în apropierea locului unde au fost depistaţi.

 

Pescăruşi şi ciufi

Alteori puii unor specii mai mari, care cuibăresc frecvent pe clădiri, cum ar fi pescăruşii, pot fi găsiţi în curţile blocurilor. Ideal ar fi să fie aduşi la loc, pe imobilele de unde provin, pentru ca părinţii să îi hrănească.

„Printre cei mai frecvent găsiți sunt puii de ciuf de pădure, care părăsesc cuibul timpuriu și stau în tufe sau copaci, cerând hrană adulților, noaptea”, spun cei de la SOR. „În aceste cazuri, dacă pasărea nu este rănită, nu trebuie să o luăm din zonă! Dacă este pe sol, puneți-o într-un copac sau pe o tufă mare, ferită de câini și pisici. Dacă este preluată fără motive întemeiate, sunt șanse mari să nu supraviețuiască”.

 

La adăpost de pisici

Persoana care găseşte un pui trebuie să ţină cont de starea acestuia, înainte de a lua măsuri. Dacă pasărea este parțial sau complet acoperită de penaj, e foarte probabil să nu aibă nevoie de ajutor. „Păsările tinere, cărora li se mai spune juvenili, părăsesc cuibul și se plimbă pe ramurile din jur sau pe sol, în apropiere de casa părintească, înainte de a deveni independente și de a putea zbura fără nicio problemă. Părinții sunt mereu în apropiere și le răspund la chemări cu livrări periodice de hrană”, spun cei de la SOR.

Prin urmare, dacă nu este rănită, pasărea trebuie lăsată acolo unde se află. Doar dacă sunt pisici, câini sau copii curioşi prin preajmă, poate fi aşezată pe o creangă mai înaltă.

 

Înlocuitor de cuib

Dacă puiul are corpul acoperit cu puf şi cu pene mici, găsitorul trebuie să încerce să-l pună înapoi în cuib – sau să ceară ajutor specializat. Uneori, pot fi găsite şi cuiburi cu pui cu tot, dărâmate de furtună. Găsitorul trebuie să ia cuibul şi să îl pună în copac, cât mai sus. „Nu este adevărat că păsările își abandonează puii, dacă aceștia au fost atinși de un om”, spun specialiştii Societăţii Ornitologice Române. „Dacă e prea periculos să urcați în copac, puneți puii într-un loc în care părinții îi pot găsi şi în care pisicile nu pot ajunge”.

 

Un cuib deteriorat poate fi înlocuit cu un coşuleţ din pastic, căptuşit cu şerveţele de hârtie, nu cu cârpe. Înlocuitorul de cuib se fixează cu cuie sau sârmă de copacul din care a căzut originalul, apoi se pun puii înăuntru. Aceştia trebuie aşezaţi cu picioarele strânse sub corp, la adăpost de soare. Situaţia lor trebuie monitorizată câteva zeci de minute, pentru a vedea dacă părinţii se întorc pentru a-i hrăni.

 

Fără apă

Dacă puii sunt răniţi, e nevoie de ajutor de specialitate. În aşteptare, găsitorul trebuie să manipuleze înaripatele cu grijă, purtând mănuşi, şi să le lase într-o cutie de carton perforată lateral, pentru ventilaţie, şi acoperită. Cutiile de pantofi sunt foarte bune pentru păsările de mici dimensiuni.

Puii trebuie ţinuţi într-un loc întunecat, ferit de zgomot. Nu trebuie hrăniţi decât dacă se ştie din ce specie fac parte şi care e dieta potrivită. Nu trebuie nici măcar să li se dea apă: „Dacă pasărea este deshidratată, poate fi periculos să încercați să îi turnați apă în cioc, deoarece se poate sufoca foarte ușor”, spun cei de la SOR.

 

 

„Spălați-vă pe mâini cu apă caldă și săpun de fiecare dată când ați atins pasărea cu palmele. Spălați toate obiectele cu care pasărea a luat contact – haina, prosopul etc., pentru a preveni răspândirea de boli sau de paraziți pe dumneavoastră sau pe animalele de companie”.

Societatea Ornitologică Română

 

 

 

Ajutor de specialitate poate fi găsit sunând la SOR (031.425.5657), Fundaţia Visul Luanei (0748.395.859), Wildlife Rescue Center (0730.418.655), Iniţiativa Drepneaua Neagră România (0730.366.428).

 

 

Spre deosebire de alte specii, drepnelele nu recunosc și nu hrănesc puiul în afara cuibului.

Odată înstrăinați de cuib, puii de drepnea neagră au nevoie de ajutor specializat, reabilitarea lor fiind un proces foarte complex.

×