x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sighetu Marmaţiei: cea mai mare tăiere ilegală din ultimii 5 ani

Sighetu Marmaţiei: cea mai mare tăiere ilegală din ultimii 5 ani

05 Mar 2020   •   18:30
Sighetu Marmaţiei: cea mai mare tăiere ilegală din ultimii 5 ani

Pe raza Ocolului Silvic Sighet (Maramureş) a avut loc cea mai mare tăiere ilegală de pădure din ultimii cinci ani. Informaţia a fost furnizată de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, în urma unei vizite pe care acesta a efectuat-o la faţa locului. Garda Forestieră Cluj a constatat că exploatarea ilegală s-a făcut pe 340 de hectare, prejudiciul fiind de 12 milioane lei.

Legislația românească obligă proprietarii de pădure ca, odată la 10 ani, să întocmească un amenajament silvic, în care sunt inventariate suprafețele și este stabilit foarte clar cât, când şi cum se poate tăia. Când s-a întocmit amenajamentul silvic din 2005, sute de hectare de pădure au fost scoase din proprietatea statului și încadrate la categoria „terenuri aflate în litigii”. Considerând că suprafaţa nu mai erau în gestiunea sa, Ocolul Silvic Sighet nu a mai asigurat serviciile de pază. Timp de 10 ani, s-a tăiat tot ce se putea tăia. În amenajamentul din 2015, suprafețele altădată acoperite cu pădure au fost reintroduse, pe şest, în proprietatea statului.

„O spun foarte clar: vreau să îi văd cu cătușe la mâini pe toți hoții de lemne din România”, a spus ministrul Alexe, opinând că schema infracţională a mai fost aplicată şi în alte păduri. În cauză s-a întocmit dosar penal.

100.000 de metri cubi de lemn au dispărut din gestiunea Ocolului Silvic Sighet, Maramureş.

×