x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluții pentru economisirea energiei

Soluții pentru economisirea energiei

de Diana Scarlat    |    14 Mai 2020   •   10:51
Soluții pentru economisirea energiei
Panourile solare pot fi montate în apropierea casei, alături de alte câteva trucuri inginerești pot reduce consumul de energie. Prin transformarea razelor soarelui, a apei sau a bălegarului în energie se poate asigura necesarul pentru gospodărie, dar se poate trece și la producție. În plus, se pot alimenta computere care minează bitcoin, astfel încât locuința poate deveni o veritabilă fabrică de bani.
 
În România sunt deja dezvoltate proiecte importante care le oferă inclusiv oamenilor obișnuiți posibilitatea de a trăi ecologic și de a deveni producători de energie verde. CETATEA este unul dintre aceste proiecte - Centrul de Cercetare și Tehnologii Avansate pentru Energii Alternative, de la Cluj-Napoca, în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca. „Scopul nostru este să ne adresăm comunităților mici, în sistemele de microgrid, de rețea independentă, mică. Să nu uităm că avem 100.000 de gospodării fără energie electrică și sunt foarte multe ferme care s-ar putea dezvolta, dar nu au energie suficientă de la rețea. A fost o pană de curent de două zile, anul trecut, și toți fermierii care aveau solarii și-au prăpădit toată recolta de roșii, ceea ce nu s-ar mai întâmpla dacă am aplica soluțiile pe care le elaborăm aici. Sunt foarte mulți care ne contactează. Noi ne-am gândit inițial la zona Transilvaniei, pentru că ne doare sărăcia din Munții Apuseni, care se trage de la lipsa de energie, deși ar putea produce enorm. Acum ne-au sunat și primari din Moldova și din alte părți ale țării”, explică Adrian Bot, directorul general al  INCDTIM Cluj-Napoca. Dacă oamenii au în zonă un pârâiaș, se poate face și o microhidrocentrală. Cei care au fermă de animale pot folosi gunoiul pentru producție de biogaz și pot folosi concentratoare solare care lucrează în plus dacă sunt alimentate cu biogaz.
 
Independența energetică
Cei care vor să devină independenți din punct de vedere energetic sau chiar producători de energie electrică pot afla detalii de la cercetătorii care lucrează la proiectul CETATEA. Specialiștii lucrează în primul rând pentru a susține activitatea oamenilor simpli, fără o mare putere financiară, pentru producția individuală sau a unor asociații și comunități mici, care pot avea beneficii uriașe, dacă aplică noile soluții de iluminat și încălzire.
IDEE
Specialiștii au găsit deja foarte multe soluții pentru viitorul noilor tehnologii de producere a curentului electric în propria gospodărie.

×
Subiecte în articol: panouri solare