x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Spălatul pe mâini ne ferește de 200 de boli

Spălatul pe mâini ne ferește de 200 de boli

de Monica Cosac    |    16 Oct 2020   •   10:31
Spălatul pe mâini ne ferește de 200 de boli

Spălarea mâinilor cu apă și săpun este crucială în lupta împotriva bolilor infecțioase, inclusiv a COVID-19. Cu toate acestea, milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de acces facil la un loc în care să se spele pe mâini, atrage atenția UNICEF cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini, care este marcată în fiecare an pe 15 octombrie. 

 

Pandemia de coronavirus confirmă, încă odată, că spălarea mâinilor este una dintre cele mai simple modalităţi de a preveni răspândirea oricărui virus, astfel că, în acest an, se pune accentul pe informarea populaţiei pentru a înţelege adevărata însemnătate a păstrării igienei mâinilor nu doar în prezent, ci şi în viitor.
„Pandemia a scos în evidență rolul crucial pe care îl joacă igiena mâinilor în prevenirea bolilor. De asemenea, a revelat o problemă preexistentă în cazul multora: milioane de copii nu au posibilitatea să se spele pe mâini cu săpun în locul în care s-au născut, trăiesc și învață”, spune Kelly Ann Naylor, director adjunct al UNICEF pe probleme de apă, salubritate și igienă, subliniind că toate țările trebuie să se asigure că „spălatul mâinilor cu săpun devine un lucru accesibil oricărei persoane oriunde – acum și în viitor”.


Fără săpun la școală


Potrivit ultimelor estimări din rapoartele comune ale OMS și UNICEF, la nivel mondial, doar trei din cinci oameni dețin dotări minime ce permit spălarea mâinilor. De asemenea, aproape trei sferturi din populația țărilor celor mai puțin dezvoltate nu dispune de condiții minime pentru spălatul mâinilor acasă. Rapoartele arată că 43% dintre școli nu sunt dotate corespunzător pentru a permite spălarea mâinilor cu apă și săpun, ceea ce afectează 818 milioane de elevi. Situația este și mai gravă în țările cel mai puțin dezvoltate, unde șapte din 10 școli nu au niciun loc în care copiii să se poată spăla pe mâini cu apă și săpun. 
La debutul pandemiei, în cele 60 de țări identificate ca fiind cele mai expuse riscului de criză sanitară și umanitară din cauza noului coronavirus, „3 din 4 copii nu aveau acces la dotări minime pentru spălarea mâinilor în școală; jumătate dintre copii nu aveau acces la servicii minime de alimentare cu apă; peste jumătate dintre ei nu aveau acces la servicii minime de salubritate”, arată reprezentanții UNICEF.

Potrivit globalhandwashing.org, o igienă corectă a mâinilor, adică spălate cu frecvent cu apă și săpun, ne poate feri de peste 200 de boli.

40% din populația lumii, adică 3 miliarde de oameni, nu are acasă dotările necesare pentru a se putea spăla pe mâini cu apă și săpun. 

Creată inițial pentru copii şi elevi, Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini este celebrată, în prezent, în peste 100 de ţări, iar tema de anul acesta este „Igiena mâinilor pentru toţi!”.
„Este inacceptabil faptul că, în cele mai vulnerabile comunități, oamenii nu pot recurge la cel mai simplu mod de a se proteja pe ei înșiși și pe cei dragi”. 
Kelly Ann Naylor, UNICEF
 

×