x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Steagul României, arborat pe vârf de munte

Steagul României, arborat pe vârf de munte

de Diana Scarlat    |    02 Dec 2020   •   08:20
Steagul României, arborat pe vârf de munte

Ziua României a fost sărbătorită, ieri, și pe vârf de munte, pe mai multe creste din Carpați, unde temerarii au arborat tricolorul. Cel mai spectaculos moment a fost arborarea drapelului României pe Vârful Moldoveanu, la 2.544 de metri altitudine, înainte de răsăritul soarelui, de către jandarmii montani de la Brașov. Aproape toți jandarmii montani au participat la astfel de acțiuni, pe acoperișul României. Au urcat pe munte și cățărători profesioniști, care au vrut să ducă drapelul la înălțime, la propriu, nu doar la figurat.

Românii mai curajoși au urcat în vârful României, pentru a sărbători Ziua Națională. Departe de marile orașe, de paradele militare restrânse și cu restricții, în libertate, tricolorul României a fost arborat, înainte de răsăritul soarelui, pe vârfurile munților. „Acțiunea noastră a-nceput cu schimbarea drapelului de pe Tâmpa, apoi a fost urcat drapelul pe șase vârfuri montane: Moldoveanu, Omu, Ciucaș, Piatra Mare și Postăvaru. Acesta a fost proiectul Jandarmeriei Montane Brașov, cu arborarea drapelului pe cele șapte vârfuri. Au mai urcat și alți colegi de-ai noștri, din alte zone ale țării, dar pe un singur vârf”, a explicat, pentru Jurnalul, Cristian Paliștan, inspector-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Brașov. Mii de turiști au nevoie de ajutor, anual, în munții României.

 

Evenimentele au început de Sfântul Andrei

Și militarii au dus drapelul României pe vârf de munte, pe 30 decembrie. Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, luni, începând cu ora 12.00, la ceremonia militară şi religioasă de Resfinţire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman, din Munţii Bucegi. Evenimentul a fost organizat de MapN, de Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, în contextul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României.

Pe vârfurile munților au urcat mulți români care au vrut să simtă libertatea de Ziua României, acolo unde puțini pot ajunge. 

×
Subiecte în articol: salvamont