x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: 8 din 10 români se tem că această criză îi afectează financiar

Studiu: 8 din 10 români se tem că această criză îi afectează financiar

de L.Budin    |    15 Apr 2020   •   10:38
Studiu: 8 din 10 români se tem că această criză îi afectează financiar

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat, între 7 şi 8 aprilie, studiul „România în pandemie. Comportament financiar. Achiziţii şi economii”. Un alt studiu, al iSense Solutions (6-10 aprilie), arată ce cheltuieli au făcut conaţionalii noștri în această perioadă şi când estimează că lucrurile vor reveni la normal.

 

Sondajul IRES arată că 8 din 10 români sunt îngrijorați pentru ei și pentru familia lor. Tot 8 din 10 români se aşteaptă ca pandemia să îi afecteze financiar. Aproape o treime dintre români crede că s-ar califica pentru ajutor guvernamental, iar 8 din 10 concetăţeni spun că statul ar trebui să distribuie ajutoare populaţiei.

 

Îngrijorări financiare

Dintre cei îngrijoraţi de efectele pandemiei asupra familiei lor, femeile, persoanele de peste 51 de ani şi cele cu educaţie scăzută sunt neliniştite în proporţie mai mare. Vârstnicii şi persoanele din mediul rural sunt mai optimiste în privinţa şansei ca lucrurile să revină la normal până în iunie – în timp ce tinerii între 18 şi 35 de ani sunt mai pesimişti în această privinţă. Cei care anticipează impactul financiar al crizei asupra lor şi a familiei sunt în special tinerii şi cei cu studii superioare.

 

Cât ajung economiile

Jumătate dintre cei chestionaţi spun că nu au economii. Dintre cei care admit că au, 41% susţin că banii puşi deoparte le ajung pentru a supraviețui decent cel mult una-două luni, 28% estimează că le vor ajunge 3-4 luni, 11% cred că banii le sunt suficienți pentru maximum 6 luni, 19% spun că economiile le vor ajunge cel mult un an, 7% estimează că se vor descurca 2 ani – și doar 3% spun că economiile le vor fi suficiente mai mult de 2 ani.

Pentru cheltuielile lunare de strictă necesitate ale familiei, jumătate dintre români ar avea nevoie de o sumă între 1.001 și 3.000 de lei. Dintre cei chestionaţi, 17% spun că ar avea nevoie de cel mult 1.000 de lei, 1 din 5 români spune că ar avea nevoie de o sumă între 3.001 și 4.000 de lei, iar 1 din 10 declară că ar avea nevoie de peste 4.000 de lei.

 

Cumpărături online

În legătură cu aprovizionarea online, conform sondajului IRES, 48% din români declară că au făcut cel puțin o dată astfel de cumpărături. Produsele electronice și electrocasnice (81%), îmbrăcămintea și accesoriile (71%), încălțămintea (67%), produsele pentru întreținerea gospodăriei (57%) sau produsele cosmetice (50%) au fost cumpărate în cele mai mari proporții.

În această perioadă, 17% din români au recurs la servicii de livrări la domiciliu, pentru cumpărături sau mâncare gătită. Cei mai mulţi au cumpărat mâncare gătită (60%) şi produse alimentare (53%), iar 13% au achiziţionat medicamente.

 

Interes ridicat pentru ştiri

Conform studiului Consumer Stress Score, realizat de iSense Solutions, interesul românilor pentru știrile legate de coronavirus rămâne ridicat: 83% urmăresc cel puțin ocazional știri despre acest subiect, în timp ce 25% o fac foarte des. Cei chestionaţi sunt cel mai îngrijorați pentru situația economică (îngrijorarea având scorul de 79 pe o scală de la 0 la 100) și pentru sănătatea membrilor familiei (scorul fiind de 59 pe o scală de la 0 la 100).

Deși 50% declară o scădere a veniturilor personale, iar 78%, cheltuieli mai puţine pe lucruri care nu ţin de strictul necesar, gradul de responsabilitate socială a românilor rămâne unul ridicat: 6 din 10 spun că au cumpărat de la producători locali, pentru a susține economia.

Discuţiile din comunitatea online iSense Modern Consumers au pus în evidenţă faptul că, printre modalitățile găsite de oameni pentru a-și recăpăta starea de bine se numără activități de dezvoltare spirituală (rugăciune, meditație), exerciții fizice, activități recreative, oferirea de suport emoțional altor membri ai familiei şi de donații către ONG-uri sau spitale.

 

Dintre cei care consideră că guvernul ar trebui să distribuie ajutoare populației, tinerii reprezintă un procent mai ridicat, arată sondajul IRES. Cei care cred că s-ar califica pentru ajutoare guvernamentale sunt mai ales vârstnicii.

 

 

 

×