x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu naţional: cinci procente au infectat peste 50% din cazuri

Studiu naţional: cinci procente au infectat peste 50% din cazuri

de L. Budin    |    23 Mar 2020   •   10:04
Studiu naţional: cinci procente au infectat peste 50% din cazuri

Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale (GraphNets), structură de cercetare interdisciplinară a Facultății de Sociologie și Asistență Socială de la Universitatea din București, a publicat ieri un studiu. Din acesta reiese că 5% dintre cei raportați oficial cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% dintre celelalte cazuri observate.

 

Grupul de cercetare a grafurilor și rețelelor sociale GraphNets (graphnets.ro) din cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București, a analizat, la nivel naţional, informațiile cu privire la primele 308 cazuri confirmate cu COVID-19, ca urmare a expunerii la emițători de SARS-CoV-2. Analiza statistică a folosit instrumente de cercetare specifice domeniului de studiu al rețelelor sociale. Datele au fost colectate din raportările Ministerului Sănătății și din estimările puse la dispoziție în format deschis de către geo-spatial.org.

 

Lanţuri emiţător-receptor

Din totalul de 308 cazuri confirmate, raportate de autorități la data de 20 martie 2020, au fost păstrate în cadrul analizei doar 130. Este vorba despre cazurile pentru care a fost disponibil cel puțin un lanț de circulație a coronavirusului, de tip emițător-receptor, precizează cercetătorii. „Subsetul de 178 de cazuri raportate de autorități a fost eliminat din cadrul analizei, din lipsa oricăror informații cu privire la sursa infectării”, arată specialiştii. La nivelul celor 130 de cazuri confirmate s-au observat 162 de lanțuri de transmitere a virusului, de tip emițător-receptor. 

 

De la puţini, la mulţi

În urma procesării datelor, GraphNets a constatat că cele mai multe cazuri de transmitere provin de la un număr restrâns de persoane, anterior infectate. Mai precis, cinci procente din cei raportaţi oficial cu noul coronavirus l-au transmis direct la peste 50% din celelalte cazuri observate. „Cu alte cuvinte, o parte importantă din circulația COVID-19 a fost favorizată de un număr restrâns de persoane (hub-uri de transmitere sau răspândire)”, spun cercetătorii. „În această etapă de răspândire a Sars-CoV-2, diminuarea numărului de hub-uri de transmitere directă este esențială”, adaugă ei. Asta ar avea drept efect scăderea majoră a numărului de îmbolnăviri.

 

Prevenirea e baza

În cazul în care măsurile de prevenire și limitare, comunicate de autorități, nu sunt respectate, numărul acestor focare de răspândire directă este foarte probabil să crească, generând o sporire semnificativă a numărului de cazuri. „În această etapă de debut, când legăturile directe de contagiune sunt esențiale, impactul hub-urilor de transmitere este important în răspândirea noului coronavirus. Într-o etapă ulterioară, când rețele de contagiune implică lanțuri de transmisie mai lungi, hub-urile rămân importante, dar impactul lor scade asupra numărului de cazuri. Acela este momentul în care, dincolo de un anumit prag numeric de hub-uri, contagiunea unei comunități devine posibilă prin orice set definit de persoane infectate. În consecință, pentru a evita trecerea într-o nouă etapă de contagiune, măsuri precum distanțarea fizică și autoizolarea sunt absolut necesare pentru diminuarea multiplicării hub-urilor”, avertizează echipa de cercetare.

 

Echipa implicată în studiul COVID-19 în România este compusă din Marian-Gabriel Hâncean (coordonator), Constantin Vică, Bianca-Elena Mihăilă, Adelina Alexandra Stoica, Iulian Oană și Paul Hrimiuc.

 

×