x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sute de mii de români din Marea Britanie au cerut rezidență

Sute de mii de români din Marea Britanie au cerut rezidență

06 Oct 2020   •   14:52
Sute de mii de români din Marea Britanie au cerut rezidență

În urma Brexit-ului, românii aflați în Regatul Unit trebuie să-și stabilească statutul în această țară. Până la 30 iunie, peste 600.000 și-au depus actele pentru rezidență, pe platforma EU Settlement Scheme - EUSS, pa anunțat Iulian Pasniciuc, manager la EY România.

"Conform statisticilor publicate de UK Home Office la 30 iunie 2020, dintr-un total de 3.721.960 de aplicaţii depuse pentru obţinerea noului statut de rezident, 609.060 au fost depuse de cetăţeni români", a precizat acesta.

Există o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului, timp în care drepturile privind libera circulaţie vor rămâne valabile.

"Pentru cetăţenii români, cei care doresc să rămână în Regatul Unit după finalizarea perioadei de tranziţie, aceştia trebuie să se înregistreze pentru obţinerea unui nou statut de rezident. În acest sens, Guvernul britanic a creat un sistem de înregistrare pe nume EU Settlement Scheme - EUSS prin care cetăţenii europeni, inclusiv românii, pot solicita acest nou statut. Există un termen limită pentru depunerea acestor aplicaţii. Acesta este 30 iunie 2021, iar condiţia este ca aplicantul să se afle în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020, care este sfârşitul perioadei de tranziţie", a mai spus Pasniciuc.

După data de 1 ianuarie 2021, cetățenii UE care vor să rămână în Marea Britanie trebuie să dovedească faptul că au un loc de muncă în acestă țară. 

Britanicii şi membrii de familie ai acestora care au reşedinţă în România şi doresc să rămână după sfârșitul acestui an, trebuie să se înregistreze pentru a le fi acordată din nou rezidența, până la 31 decembrie 2021.

 

×
Subiecte în articol: Marea Britanie romani brexit