x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericolul din pereții caselor. Firele comuniste, atacate de electrocasnicele capitaliste

Pericolul din pereții caselor. Firele comuniste, atacate de electrocasnicele capitaliste

de Diana Scarlat    |    03 Feb 2021   •   07:25
Pericolul din pereții caselor. Firele comuniste, atacate de electrocasnicele capitaliste

Incendiul de la Spitalul Matei Balș a ridicat multe semne de întrebare în legătură cu pericolele la care ne expunem toți, în general, nu doar în spitale, ci în orice clădire care ar putea avea probleme cu instalația electrică. Foarte multe construcții din țară sunt vechi și au durata de viață depășită. Pe lângă vechimea instalațiilor electrice din aceste clădiri, mai există și alte probleme, precum erorile făcute de cei care le-au montat sau suprasolicitarea, prin folosirea unor consumatori prea puternici. Cei care au consum foarte mare de energie electrică ar trebui să-și schimbe instalațiile.

 

 

Multe clădiri din România sunt în stare avansată de degradare, fiind mai vechi de 50 de ani. La fel pot fi și instalațiile, dar situațiile sunt diferite de la un caz la altul. „Sunt unele instalații care vorbesc și altele care nu vorbesc. Instalațiile purtătoare de apă arată din timp, atunci când au o problemă, în timp ce instalațiile electrice și cele de gaze vorbesc abia atunci când este foarte târziu. Este foarte greu să înlocuiești toate instalațiile într-o clădire veche. Durata normată de viață a unei construcții este de 50 de ani, după care ar trebui să se facă reparații capitale, însă aproape nimeni nu-și permite să facă asta”, a explicat, pentru Jurnalul, Ioan Paul, profesor la Facultatea de Construcții, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București. Costurile înlocuirii instalațiilor electrice dintr-un apartament de bloc vechi nu sunt foarte mari, dar se adaugă deranjul și costurile suplimentare cu reparațiile. 

 

Instalația electrică ar trebui să se înlocuiască total, nu parțial, pentru a fi eficientă o astfel de lucrare, dar mai ales pentru a nu exista probleme grave, din cauza unor posibile erori. „S-a schimbat și legislația, se folosesc alte materiale decât cele din anii 70. Trebuie să se calculeze bine capacitatea proiectată și să nu se facă economie. Până în anii 70 se foloseau instalații de cupru, apoi s-a folosit aluminiu, cu diametre foarte mici. După 1990 s-au folosit din nou instalațiile de cupru. Trebuie să ai conductori cât mai mari și mai buni”, mai spune profesorul.

O problemă pe care o au blocurile din România este legată de spațiile comune, pentru că nu aparțin proprietarilor, ci distribuitorului. 

 

Ar fi nevoie de ITP, ca la mașini

 

Într-o clădire sunt mai multe sisteme și instalații care le fac să funcționeze. Instalațiile electrice sunt solicitate, în general, de echipamente – mașină de spălat, aragaz, mașină de spălat vase, cuptoare electrice, încălzitoare sau calorifere electrice, aer condiționat, centrală termică, televizoare și multe încărcătoare pentru telefoane, laptouri și tablete. Se adaugă iluminatul, care acum are consum redus, pentru că există becurile ecologice. Consumul pentru care rețeaua a fost proiectată inițial se poate depăși, însă există mai multe posibilități de a remedia situația. „La fel ca în cazul unui autoturism care are nevoie de verificare tehnică periodică, și instalația electrică trebuie să fie menținută în condiții optime de funcționare. Există posibilitatea ca o priză, un conductor, o doză să fie montate greșit și pot crea probleme și trebuie să fie verificate și remediate. În general, nu se poate spune că la nivel național toate blocurile vechi sunt în pericol, de la caz la caz, pot fi instalații prost realizate de la început sau prost întreținute. Totuși, în perioada comunistă existau standardizări și se respectau. O reverificare sau înlocuire a instalației electrice este recomandată celor care își cumpără apartamente vechi”, explică Sorin Burchiu, decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București.

 

1.000 euro, costurile înlocuirii instalației electrice pentru un apartament de trei camere. Suma nu include repararea pereților și zugrăvitul

 

Consumul de electricitate pentru consumatorii casnici este în creștere, chiar dacă aparatele electrocasnice smart sunt din ce în ce mai economice. Instalațiile electrice nu au fost proiectate pentru un consum atât de mare, până la începutul anilor 2000.

 

În țările din vestul Europei, cum ar fi Franța, durata de viață a clădirilor și a instalațiilor este de 10 ani, mult mai mică decât la noi.   

 

Ioan Paul, profesor la Facultatea de Construcții, de la Universitatea Tehnică de Construcții din Bucureșt

 

„Dacă se bagă în priză un consumator foarte mare și se depășește capacitatea proiectată, sare siguranța, dar dacă se schimbă siguranța cu una mai mare, pentru a scăpa de acest deranj, atunci devine periculos. Riscul este de a se supraîncărca instalația și se poate produce un incendiu. Acum sunt și niște dispozitive foarte moderne care detectează arcul electric. Detectează dacă în sistem există niște contacte imperfecte și întrerupe alimentarea.”

 

Sorin Burchiu, decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București

 

Nu încerca să minezi Bitcoini în apartamentul vechi

 

Instalațiile au fost dimensionate pentru un anumit proiect inițial, din anii 50-60 până în zilele noastre, situația consumului de energie electrică din apartamentele de bloc s-a schimbat radical, ceea ce înseamnă că nu mai corespunde proiectului inițial. „În general, conductorul de cupru sau aluminiu, înglobat în perete, nu se degradează în timp. Problema ar fi la îmbinări, la o priză sau o doză, unde o anumită legătură ar putea fi mai slabă. Instalația ar trebui să fie redimensionată, dacă este modificat consumul”, explică Sorin Burchiu, decanul Facultății de Inginerie a Instalațiilor, de la Universitatea Tehnică de Construcții din București. Totuși, cei care ar vrea să se apuce de minat criptomonede, cum ar fi Bitcoin, ar trebui să știe că nu doar serverele și computerele speciale pentru așa ceva costă foarte mult, ci și rețeaua electrică va fi cu mult suprasolicitată. Chiar dacă este redimensionată cea din apartament, rămâne problema rețelei din exterior, iar problemele care pot să apară sunt foarte mari. Specialiștii nu recomandă să facem asta acasă, pentru a nu provoca incendii în bloc. 

×