x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Timişoara: doi copii şi un adult au murit intoxicaţi

Timişoara: doi copii şi un adult au murit intoxicaţi

de L. Budin    |    19 Noi 2019   •   12:52
Timişoara: doi copii şi un adult au murit intoxicaţi

Mai mulţi locatari dintr-un bloc din Timişoara au ajuns la spital în acest sfârşit de săptămână, iar trei persoane, dintre care doi copii, au decedat. Cauza ar fi o deratizare care s-a făcut în imobil, fără ca oamenii să fie anunţaţi în prealabil. A fost deschis dosar penal in rem pentru ucidere din culpă.

Doi copii, unul în vârstă de 9 zile şi unul de 3 ani, precum şi mama copilului, în vârstă de 29 de ani, locuitori ai imobilului timişorean de pe strada Mioriţei, au decedat sâmbătă, 16 noiembrie, respectiv luni, 18 noiembrie. Conform martorilor, o firmă a făcut servicii de deratizare în blocul respectiv.

 

Mai multe apeluri la 112

În ultimele zile, la Serviciul de Ambulanţă Timiş s-au primit mai apeluri la 112, din partea locatarilor din blocul respectiv, echipajele medicale fiind solicitate să acorde îngrijiri unui număr de opt persoane care acuzau dureri abdominale, greaţă şi vărsături.

Un sugar, de doar nouă zile, care a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Țurcanu”, a murit sâmbătă în urma unui stop cardiorespirator. Tot sâmbătă, în acelaşi spital, un alt copil din imobilul respectiv, în vârstă de 3 ani, a murit tot în urma unui stop cardiorespirator. Ieri dimineaţă, şi mama băieţelului de 3 ani a decedat. Ieri, la spital erau internate mai multe persoane din blocul respectiv, una dintre ele fiind soţul femeii decedate. De fapt, internarea acestuia ar fi fost cea care ar fi dat semnalul de alarmă.

 

Simptome diferite la copii

„De sâmbătă au fost apeluri din acest imobil, dar părinţii primului copil decedat, în vârstă de 3 ani, au refuzat transportul la spital, sâmbătă dimineaţa, iar seara au revenit cu telefonul pentru aceleaşi simptomatologii, inapetenţă, vărsături şi a fost transportat la spitalul de copii, unde a decedat pe secţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de ambulanţă Timişoara, dr. Florin Crişan. În cazul celuilalt copil, medicii au suspectat faptul că s-a înecat cu laptele. „Atunci, nimeni nu se gândea la o intoxicaţie. A ajuns tot la spitalul de copii, unde s-a declarat decesul.” Mama copilului de 3 ani a sunat luni dimineaţă la ambulanţă, cu aceeaşi simptomatologie, a făcut stop cardiorespirator, a fost resuscitată, dar a făcut din nou stop cardiorespirator, a mai declarat Florin Crişan.

 

Dosar penal in rem

Ieri, la ora 14.00, a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: s-a evacuat cele 200 de apartamente din blocul de 4 etaje, urmând ca toţi locatarii să fie evaluaţi medical şi apoi cazaţi în spaţiile disponibile. Oamenii vor reveni acasă după ce se va stabili că nu mai există niciun pericol. Comform site-ului de investigaţii pressalert.ro, în cauză a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, iar polițiștii au început cercetările. Administratorul blocului şi cel al firmei care a făcut deratizarea urmează să fie audiaţi.

Un reprezentant al ISU Timiş a declarat că, în imobilul evacuat, s-a depistat pe casa scării, între etajele 3 şi 4, o substanţă cu acţiune neurotoxică, urme de substanţă fiind descoperite şi în câteva apartamente. Sunt cercetate şi alte două unităţi de alimentaţie publică din municipiu - un club şi un restaurant - , unde a acţionat aceeaşi firmă de deratizare.

 „Au fost trimise echipe de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Timiş şi din alte judeţe, echipe CBRN (de intervenţie în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice şi radiologice, n.red.) care să facă investigaţiile, pe lângă acestea şi Direcţia de Sănătate Publică.”

Raed Arafat, secretar de stat din MAI

×