x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dezastrul medical de la Câmpulung Muscel. Tragedii în familiile doctorilor: mamă, fiică și bunică - moarte în câteva zile

Dezastrul medical de la Câmpulung Muscel. Tragedii în familiile doctorilor: mamă, fiică și bunică - moarte în câteva zile

de Mariana Zaharia    |    24 Sep 2020   •   10:05
Dezastrul medical de la Câmpulung Muscel. Tragedii în familiile doctorilor: mamă, fiică și bunică - moarte în câteva zile

Medicii de familie din nordul județului Argeș sunt disperați, abia mai fac față numărului mare de pacienți. Trei dintre colegii lor au murit în pandemie și oamenii înscriși la aceștia au fost redirecționați. Doctorii i-au cerut ministrului sănătății, Nelu Tătaru, să redeschidă Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, pentru ca bolnavii din această zonă să aibă unde să meargă. 



Ți se face pielea de găină ascultându-i pe medicii de familie din zona Muscel și îți dai seama instantaneu că pandemia a luat mai multe suflete decât apar în statistici. Poate nu direct, prin COVID, dar doctorii spun că mulți dintre colegii lor nu au mai făcut față volumului mare de muncă. 


Trei generații pierdute în doar două săptămâni 

Cel mai tragic caz, povestit și ministrului sănătății la o întâlnire, este al Mihaelei Nedelcu. La 64 de ani, medicul de familie din Câmpulung s-a stins la Spitalul Marius Nasta din Capitală. Colegii nu pot confirma dacă a avut COVID-19 sau o altă afecțiune.


„Colega noastră a fost intubată, am vorbit cu ea înainte de asta, dar nu ne-am putut înțelege, apoi a decedat. Nu știu cum era testul COVID. Dar acest stil de lucru ne afectează pe toți. La 10 ore de la înmormântare a murit și mama colegei noastre. Nu a putut suporta durerea că și-a pierdut fiica. Acum a murit și fata colegei noastre. Avea o afecțiune gravă pentru care era tratată la Viena, nu a putut participa la înmormântarea părintelui ei, acum o conducem și pe ea pe ultimul drum. Vă dați seama? Trei generații pierdute în două săptămâni. Am mai pierdut doi colegi de la începutul pandemiei și toți pacienții lor a trebuit să îi preia cineva. Spital nu avem, pentru că cel mai mare, cel Municipal, este COVID – practic, închis pentru alte afecțiuni. Mai trimitem pacienți la Pitești sau chiar București, dar e greu. Vă imaginați cum îi e unui om în vârstă, care abia se descurcă în Câmpulung, să îi spunem că trebuie să meargă într-un alt oraș?”, spune doctorul Tabita Stănoiu. 

 

Pacienți pozitivi refuzați la internare 

La acest moment, situația Spitalului Câmpulung Muscel este una incertă. În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Argeș s-a propus să redevină o instituție medicală în care să fie tratate toate afecțiunile pentru care există secții, dar deocamdată nu s-a aprobat. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a trimis o adresă prin care reamintește conducerii spitalului că încă se ocupă de infecții cu SARS-CoV-2, iar managerii s-au tot schimbat de la starea de urgență încoace.

„Ne mai lovim de o problemă cu pacienții noștri confirmați COVID, dar care nu reușesc să își ia concedii medicale. Orice persoană cu test pozitiv trebuie să meargă la o unitate medicală și de acolo să primească recomandare pentru concediu medical și scrisoare medicală cu posibilitatea de prelungire a concediului de către medicul de familie. Însă, ni s-a întâmplat ca persoane asimptomatice să fie refuzate la internare și Spitalul Câmpulung să ne transmită că internează doar COVID. Or și o persoană fără simptome și cu test pozitiv este tot pacient COVID”, a mai explicat doctorul de familie. 

Am încercat să stăm de vorbă și cu managerul spitalului, dar a fost aproape imposibil să ne înțelegem. Doar când a auzit că la telefon este un jurnalist, a sărit ca ars și a spus că nu are nimic de comentat sau comunicat. Grigore Stănescu a mai spus că el a fost numit ca să aducă spitalul pe făgașul normal, ceea ce confirmă, practic, existența problemelor. 


„Suntem puțini și cu multe probleme de rezolvat, în timp ce ditamai spitalul ține 1.000 de locuri pentru 40 de pacienți, în loc să aibă o secție, să facă trasee și să se organizeze lucrurile”

Tabita Stănoiu, medic de familie


În lipsa spitalelor, medicii de familie sunt singura speranță a bolnavilor. Telefoanele sună mult mai mult decât altădată, iar volumul de muncă este prea mare, spun doctorii. 

În ultima perioadă, tot mai multe cadre medicale cer ajutorul medicilor psihiatri sau ajung în cabinetele psihologilor atât din cauza epuizării psihice, cât și fizice. În special doctorii care tratează pacienți cu COVID-19 sau interacționază cu cei depistați pozitiv la coronavirus fac tot mai greu faţă stresului şi oboselii. „Tot mai multe solicitări, noi, psihologii, avem din partea cadrelor medicale. Cadre medicale care sunt epuizate după efortul de săptămâni, de luni. Şi aceasta cred că este, nu i-aş spune o problemă, ci o realitate asupra căreia ar trebui să ne aplecăm serios de tot”, spune psiholog psihoterapeut Mihaela Bucuţă, directorul Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. 
 

×