x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tratament nou pentru pacienții cu scleroză multiplă

Tratament nou pentru pacienții cu scleroză multiplă

de Monica Cosac    |    22 Sep 2020   •   18:50
Tratament nou pentru pacienții cu scleroză multiplă

Vești bune pentru pacienții români care suferă de scleroză multiplă, în special pentru aceia care au o formă mai rară a bolii, și anume: scleroza multiplă primar-progresivă (SMPP). Aceștia au acum acces la singura terapie indicată în Uniunea Europeană pentru această formă de boală, după ce medicamentul a fost aprobat și în țara noastră. 

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie, dar și degenerativă, cronică, evolutivă, care afectează ireversibil celulele nervoase din creier și măduva spinării, iar forma primar-progresivă (SMPP) este caracterizată de evoluţia constantă a dizabilităţii fizice, în principal prin afectarea mersului, ceea ce scade calitatea vieții persoanelor diagnosticate.

Această formă a bolii afectează adulţii de peste 40-50 de ani, femei şi bărbaţi în egală măsură, și reprezintă până la 15% din totalul cazurilor de scleroză multiplă.

„Din păcate, deocamdată nu există un tratament care să vindece scleroza multiplă, însă medicamentele nou-apărute pot atenua manifestările bolii şi încetini accentuarea dizabilităţii. Astfel, cel mai important obiectiv pe care îl urmărim în tratamentul sclerozei multiple este reducerea progresiei bolii, astfel încât să nu asistăm la scăderea calității vieții pacienţilor cu scleroză multiplă”, spune dr. Irene Davidescu, șef secție Neurologie II și coordonator al Programului Național Scleroză Multiplă, la Spitalul Colentina. 

La nivel global, peste 170.000 de pacienţi diagnosticați cu scleroză multiplă au fost trataţi până în prezent cu acest medicament produs de compania Roche, care este prima şi singura terapie indicată pentru tratamentul SMPP. Medicamentul este utilizat și în forma recurent-remisivă (SMRR), pentru care însă există o serie mai largă de molecule indicate ca terapie de fond. 

În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, circa 70% fiind femei. 
 

×