x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tulpina braziliană, în România. Medic: „Este transmitere comunitară”

Tulpina braziliană, în România. Medic: „Este transmitere comunitară”

de Monica Cosac    |    10 Mar 2021   •   07:48
Tulpina braziliană, în România. Medic: „Este transmitere comunitară”

România are, în prezent, toate acele mutații ale coronavirusului care au speriat epidemiologii din lumea întreagă. Însă, confirmarea prezenței tulpinii braziliene, considerată cea mai periculoasă dintre mutațiile suferite de virusul SARS-CoV-2, este, potrivit cercetătorului Octavian Jurma, „o surpriză extrem de neplăcută, care schimbă în rău prognoza situației din România pe termen mediu și lung”. Deja „este o transmitere comunitară, chiar dacă la acest moment este redusă”, avertizează și medicul infecționist Adrian Marinescu, iar cazurile vor continua să apară, așa cum s-a întâmplat și cu alte variante ale coronavirusului. 

 

 

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost confirmate, luni seara, în România, după ce săptămâna trecută fuseseră anunțate și primele două cazuri de tulpină sud-africană. „Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a fost informat, de către laboratorul INBI Balș, că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, cu varianta braziliană P.1. a SARS-CoV-2”, a transmis INSP. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani, din București, simptomatic, fără istoric de călătorie și fără contact cunoscut cu caz confirmat cu COVID-19, și de un bărbat de 57 de ani, tot din București, simptomatic, care ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu 3 cazuri, a mai anunțat INSP, precizând că ancheta epidemiologică pentru cele două cazuri este în desfășurare.

2 tulpini îi pot reinfecta pe cei vindecați

Tulpinile sud-africană și braziliană îi pot reinfecta pe cei care au trecut deja prin boala COVID-19, astfel că este necesară depistarea rapidă a acestor cazuri. Descoperirea tulpinii braziliene în România „este o surpriză extrem de neplăcută, care schimbă în rău prognoza situației din România pe termen mediu și lung”, este de părere medicul și cercetătorul Octavian Jurma: „Pe asta nu am văzut-o venind, este un atac din flanc tocmai când am început să evaluăm impactul tulpinii sud-africane. Această surpriză demonstrează necesitatea de a se testa toate persoanele care intră în România fără vaccin, pentru că tulpinile sud-africană și braziliană îi pot reinfecta pe cei deja infectați. De asemenea, trebuie secvențiate toate probele pozitive de la graniță. Doar astfel putem împiedica intrarea de noi tulpini în România”. Din păcate, mai spune Jurma, „programul nostru național de secvențiere este încă în stadiul de proiect și nu poate identifica aceste amenințări decât după ce răspândirea lor devine comunitară”.

 

Măsură: starea de urgență

Deoarece nici bugetul Sănătății nu reflectă o preocupare serioasă pentru combaterea epidemiei de COVID-19 și nici nu avem resurse materiale și umane să facem față la o escaladare la peste 8.000 de cazuri pe zi, răspunsul la această amenințare ar fi declararea stării de urgență, susține Jurma.

Doar declararea stării de urgență mai poate împiedica răspândirea la nivel național a acestor tulpini. Altfel, restricțiile locale nu fac decât să forțeze exportul din zonele roșii în cele verzi”, explică specialistul. Acesta nu crede însă că autoritățile vor recurge la introducerea stării de urgență, atât timp cât și unele date publice, cum sunt cele legate de testarea din județe, sunt tratate ca „secret de stat”, și sunt acum motiv de scandal în Coaliție. Prin urmare, în România, tulpina sud-africană și cea braziliană vor fi ținute sub control, la fel cum „controlăm” tulpina britanică, a cărei transmitere a devenit majoritară.

Secvențierea probelor, aleatorie

În România, secvențierea testelor pozitive pentru depistarea noilor tulpini ale coronavirusului se face aleatoriu sau atunci când există un context epidemiologic, spun medicii. Practic, în prezent pot fi mult mai multe persoane infectate cu mutația braziliană, cele două cazuri anunțate luni de INSP fiind descoperite întâmplător de medicii de la Matei Balș.

„Practic, faptul că am descoperit câteva cazuri nu înseamnă că aceasta este realitatea. Așa s-a întâmplat și cu tulpina din Marea Britanie. Înseamnă că este o transmitere comunitară, că sunt și alte persoane de contact și, așa cum s-a întâmplat și cu alte variante virale, vor continua și trebuie să fim pregătiți”, a declarat, pentru Jurnalul, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Potrivit medicului, secvențierea genetică a probelor este o metodă complexă și costisitoare și, practic, nu ar putea fi făcută pentru toate testele pozitive.

IDEE

În cazul tulpinii braziliene, nu este o simptomatologie diferită la pacienți, mai spune medicul, dar, din datele cunoscute până acum, se transmite mai ușor, la fel ca și tulpinile din Marea Britanie și sud-africană. Fiind mai contagioasă, apar și mai multe infectări.

CITAT2

„Faptul că sunt două cazuri și, mai ales, că nu au o legătură directă cu cazuri din Brazilia și nici nu au venit din Brazilia demonstrează că este o transmitere comunitară, chiar dacă la acest moment este redusă”,

ne-a spus Dr. Adrian Marinescu, Institutul „Matei Balș”

 

„Dacă nu introducem starea de urgență în următoarele 2-3 săptămâni, mă aștept că tulpinile sud-africană și braziliană să devină semnificative în luna mai și să susțină valul curent până la finalul lunii iunie sau să stea la baza unui eventual val patru la finalul verii”,

spune Octavian Jurma, cercetător.

 

1.126 este numărul românilor internați la ATI, cu forme severe de COVID-19, în  timp ce numărul cazurilor noi a ajuns, ieri, la aproape 5.000

 

 

60% dintre cei care au avut COVID-19 se pot reinfecta

Tulpina braziliană a coronavirusului ar putea reinfecta 60% dintre cei care au avut deja boala, deoarece anticorpii produși de organism după infecția cu tulpina clasică nu au efect în cazul variantei P1. Elocvent este cazul orașului brazilian Manaus, care în prezent este copleșit de numărul mare de cazuri noi, deși, până în octombrie 2020, 76% din populaţie a dezvoltat anticorpi.

Vestea bună este că vaccinul Pfizer/ BioNTech este eficient împotriva tulpinii braziliene, aceasta fiind concluzia unui studiu publicat ieri în New England Journal of Medicine.

 

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma Tulpina braziliană