x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un inginer rescrie cronica Băilor Herculane

Un inginer rescrie cronica Băilor Herculane

de L. Budin    |    04 Ian 2021   •   10:08
Un inginer rescrie cronica Băilor Herculane
Sursa foto: Lucian Nandi

Câţi ştiu că staţiunii în română Herculane – Herkulesbad – i s-a dedicat un vals apreciat în marile oraşe ale Imperiului? Că, pe cărările din jurul Băilor, se plimba Împărăteasa Sisi a Austriei – care a dedicat versuri peisajelor îndrăgite? Că locul unde feţele nobile ale Europei îşi alinau beteşugurile şi plictisul avea istoriile lui, plină de culoare? Despre toate acestea poate povesti, fără să obosească, Dorin Bălteanu, inginer pensionar, autor de carte şi prezentatorul unui videoclip care va fi lansat anul acesta.

Inginerul electromecanic Dorin Bălteanu, originar din Mehedinți, s-a îndrăgostit iremediabil de Băile în Herculane, în drumeţiile sale din tinereţe. A făcut totul pentru a fi repartizat în oraş, lucru nu foarte uşor de realizat pe vremea lui Ceauşescu – şi a reuşit într-un final să se mute acolo, împreună cu soţia, profesoară de fizică. După revoluţie, s-a specializat în marketing – dar declinul staţiunii, cu scandaluri şi procese, i-a tăiat avântul. Asta nu l-a împiedicat să continue să scotocească prin biblioteci şi arhive. Aşa a descoperit... valsul.

Suvenir muzical

Dorin Bălteanu a readus în atenţia românilor piesa muzicală care, interpretată în premieră în 1903, a devenit, în anii de dinaintea Primului Război, un adevărat imn al staţiunii. „Souvenir de Herkulesbad” a fost compoziţia vienezului Jakob Pazeller, dirijorul orchestrei regimentului 33 infanterie de la Arad – care concerta în pavilionul Parcului Central din Herculane, spre deliciul vilegiaturiştilor. Valsul a avut un succes neaşteptat, a fost interpretat la şi Viena, şi la Leipzig, iar compozitorului i-a adus o oarecare faimă la acea vreme. Cronicile consemnează că regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, i-a solicitat autorului să compună muzica pentru nunta sa cu prinţesa de origine scoţiană, Victoria Eugenia de Battenberg. Ulterior, Jakob Pazeller a fost decorat de suveranul spaniol.

Informaţii inedite

Dornic să afle mai multe despre vals, Dorin Bălteanu a reuşit să ia legătura cu nepotul lui Pazeller. A ascultat pentru prima oară piesa care a făcut istorie şi a aflat informaţii inedite. Documentarea pentru o nouă cronică a staţiunii era gata. Primul volum al cărţii „Herculane – Arc peste timp” e dedicat istoriei Băilor. În cel de-al doilea tom, autorul se concentrează pe sejurul din 1887 al împărătesei Elisabeta (Sisi), pe poeziile scrise de ea şi inspirate de peisajele de pe Valea Cernei – versuri traduse, în premieră, în româneşte. Bălteanu a încercat – şi a reuşit – să identifice, pe teren, multe din locurile menţionate de suverană. Al treilea volum spune povestea valsului şi a compozitorului său. Jakob Pazeller s-a retras, în ultimii ani de viaţă, în Budapesta. După venirea la putere a comuniştilor, şi-a văzut piesele cenzurate, pensia retrasă şi a scăpat, la mustaţă, de o deportare.

Pe urmele legendei

La sfârşitul anului trecut, a fost elaborat videoclipul de promovare a zonei. „Pe urmele lui Hercules” este ruta cultural-turistică dragă lui Dorin Bălteanu, el fiind şi autorul conceptului. Filmul, preluat pe platformele digitale ale autorităţilor locale, urmăreşte firul epic al legendei lui Hercules şi uneşte, pornind din staţiunea de pe Valea Cernei, destinaţii turistice din trei judeţe din sud-vestul ţării. Frumuseţile naturale ale Parcului Naţional Domogled, ale Geoparcului Platoul Mehedinţi sau din Parcul Natural Porţile de Fier, mânăstiri, mori de apă, monumente, muzee – nimic nu lipseşte din cronica video care se preconizează a fi lansată oficial în 2021, după ridicarea restricţiilor sanitare.

Dirijat de Puccini

Într-unul din volumele sale, Dorin Bălteanu consemnează următoarele: compozitorul italian Giacomo Puccini, aflat în 1908 în turneu la Budapesta, ar fi cerut orchestrei să interpreteze valsul „Souvenir de Herkulesbad”, avându-l pe el ca dirijor, fiindcă încântătoarea melodie îl vrăjise în timpul unui sejur la Veneția.

×