x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un urs a apărut în curtea unui medic din Brașov

Un urs a apărut în curtea unui medic din Brașov

20 Sep 2021   •   09:31
Un urs a apărut în curtea unui medic din Brașov

Apariția urșilor în localitățile de munte îi sperie pe oameni. Autoritățile române au reglementat sisteme lde intervenție dar, în continuare, nu se vorbește dacă au luat măsuri pentru hrănirea lor din fondul cinegetic național întrucât mediul natural nu le mai oferă suficientă hrană.

Oamenii sunt speriați și doresc împușcarea lor, deși există și alte soluții pentru a-i ține departe de așezările umane. 

Medicul Dn Griigorescu, de la Spitalul de Urgență din Brașov, povestește cum a intrat ursul în curtea sa.

"Angajez vânător cu autorizație "la urs". Ofer casă-masă până la recoltarea lui!

De ce asta?

Pentru că e inadmisibil până unde s-a ajuns! Să fii atacat de urs în propria ta curte, așa nu se mai poate!

Azi-noapte, în jurul orei 4, trezit de lătrăturile furioase care nu se mai terminau ale câinelui vecinului, am avut idioata inspirație de a ieși în curte pe ușa secundară. N-am făcut nici trei pași de la scări și am dat "nas în bot" cu un urs care cotrobăia agitat prin gunoiul "eviscerat" din tomberonul pe care îl dărâmase. Erau maxim vreo 7-8 metri între noi. Deși am înlemnit și amuțit brusc (pe de o parte siderat de neașteptatul intrus, pe de alta acționând reflex conform "indicațiilor" cunoscătorilor în materie), ursul a lăsat gunoiul și s-a repezit înspre mine.

Ce să-i mai zic? Cîțu-Cîțu? Am avut noroc și cu prezența de spirit care m-a făcut să țâșnesc instantaneu înapoi în casă, și cu faptul că lăsasem ușa de la intrare întredeschisă.

Să vă mai spun că, deși aflat în spatele unei uși metalice bine asigurate, ascultând ursul amușinând și mormăind de partea cealaltă a ei, îmi bătea inima cu 140 pe minut? Mie, care la trezire am pulsul sub 50?

Deși am fost tentat să o fac, nu am telefonat la 112. Veți întreba de ce. Din două motive. Cel mai important a fost acela că nu am vrut să îmi stresez copilul în toiul nopții și să îi creez pe viață vreo fobie. Celălalt este că, în privința acestui fel de urgență, credibilitatea ISU în fața mea este nu zero, ci la minus infinit. Eu, cel puțin, m-am săturat de RO- ALERTELE FĂRĂ EFECT date din birou de vreun militar, legat și ăla de mâini și de picioare.

Adică, oameni buni, cum ar fi sunat o astfel de "alertă"?

"ATENȚIE! În zona Bunloc, în curtea unui cetățean, a pătruns un urs.

Evitați apropierea de el și nu îl hrăniți! Animalul se presupune că e periculos!"

Mersi de sfat! Mie nu mi-a folosit de loc, pentru că, pentru a o evita (apropierea) a trebuit să mă baricadez în casă. Și cum adică să nu îl hrănesc, când el se hrănea singur din tomberon (N.B.: mâine e ziua colectării gunoiului, deci era aproape plin cu resturi de o săptămână!).

Iar celorlalți cetățeni din zonă la ce le-ar fi folosit, pentru că la ora aceea dormeau!

Un mare INUTIL, deci. LA PUTEREA A DOUA!

Și mai fain a fost să constat dimineață, pe lumină, dezastrul din curte: toți prunii și perii aveau trunchiurile sfâșiate de gheare, căci ursul i-a scuturat până la ultimul fruct (mâncându-le pe toate), lângă zmeuri am găsit un culcuș, din care ursul i-a "devalizat" de zmeura pe care ne pregătisem să o culegem azi, am zărit urme de gheare pe o folie de protecție aflată pe teren, iar depozitele de compost aveau urme de "control" temeinic. Și, ca maximă aroganță a ursului, MARCAREA TERITORIULUI cu o consistentă defecație!

Am mai spus eu acum vreo 10 zile că o să ajungem ca urșii să ne intre în case ca să cotrobăie prin gunoiul din bucătărie, atrași de mirosul cojilor de legume ieșind prin geamul lăsat deschis pentru aerisire.

Și atunci, ce va fi de făcut?

Iar un RO-ALERT convențional, cu semnificația "Ce să facem mai mult? Noi (ISU, Primăria, Prefectura, etc) ne-am făcut datoria, conform legii!"

Așadar, până când îmi voi materializa decizia de a obține eu însumi autorizație de vânătoare (incluzând și posibilitatea de a avea dreptul de autoapărare cu arma în propria curte - a mea și a membrilor familiei), nu-mi rămâne decât să revin cu propunerea din titlu.

În privința Primarului și a consilierilor locali, care s-au dovedit până în prezent nu doar pasivi, dar, în mod inuman, și indiferenți la pericolul care ne pândește la tot pasul în timpul nopții, le transmit că până nu vor declara problema urșilor din zonă ca fiind una de prioritate maximă, eu îi voi desconsidera la modul extrem.

Iar dacă cuiva din familia mea i se va întâmpla ceva din interacțiunea cu aceste animale SĂLBATICE (pe care voi, decidenții locali, din ignoranță și dezinteres de-a dreptul fecal, le transformați, pe seama noastră, în animale semi-domestice, vă declar, deci, vouă, că nu va urma doar moarte de animal!

Ca să vă fie clar!" , scrie acesta pe Facebook.

 

×
Subiecte în articol: urs