x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Unde dai și unde crapă: certificatul verde ar putea valida Sinopharm și Sputnik V

Unde dai și unde crapă: certificatul verde ar putea valida Sinopharm și Sputnik V

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2021   •   07:40
Unde dai și unde crapă: certificatul verde ar putea valida Sinopharm și Sputnik V

Introducerea „certificatului verde” pentru a permite accesul la spațiile publice din România creează și o problemă diplomatică. Nu au fost luați în considerare cetățenii străini care s-au vaccinat cu Sinopharm (vaccinul din China) sau Sputnik V (vaccinul din Rusia). Aceștia ar trebui să se mai vaccineze și cu Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson, dar nu pentru sănătatea lor, nu pentru imunizare, ci pentru a putea intra într-un restaurant din România. Certificatele COVID-19 valide pe teritoriul țării noastre iau în considerare doar cele patru vaccinuri care se fac în România. În aceeași situație cel puțin incertă sunt și studenții sau profesorii din aceste țări care învață sau predau la universitățile din România, dar nu pot fi considerați vaccinați, dacă au folosit Sinopharm sau Sputnik V. Ungaria este una dintre țările care au folosit inclusiv cele două vaccinuri neacceptate la noi.

 

În situația introducerii obligativității „certificatului verde” pe teritoriul României, pentru acces în mai multe locuri publice, nici măcar diplomații din alte țări nu mai pot intra într-un restaurant sau nu mai pot sta la o terasă, dacă s-au vaccinat cu Sinopharm sau Sputnik V. Sunt considerați nevaccinați și suportă consecințele. Pe teritoriul României circulă anual mii de cetățeni din Ungaria, Republica Moldova, China și Rusia care nu vor mai avea acces la terase, restaurante sau magazine, dacă s-au vaccinat cu Sinopharm sau Sputnik V. Am aflat doar pe surse că țările ale căror cetățeni sunt deja în această situație nu au lansat încă o poziție oficială față de decizia Guvernului României, pentru că s-a întâmplat prea repede totul. Fiind o problemă diplomatică, nicio ambasadă nu poate reacționa în 72 de ore, tocmai pentru că astfel de situație trebuie tratată la nivel diplomatic. Pe de altă parte, dacă statul român ar accepta ca valide certificatele cetățenilor străini care s-au vaccinat, în țările lor, cu Sinopharm sau Sputnik V, automat ar accepta și pentru cetățenii români cele două vaccinuri, pentru că, din punct de vedere juridic, nu se poate aplica dubla măsură. Guvernul României s-a pus singur, astfel, într-o situație extrem de delicată: fie acceptă în scanarea codurilor QR că Sinopharm și Sputnik V sunt valide pe teritoriul României, pentru a nu intra în conflict diplomatic cu toate țările care le folosesc, fie nu le acceptă și atunci va trebui să explice dacă este vorba despre o problemă legată de medicină sau de geopolitică.

 

Șah-mat la Guvernul României

 

Pe surse diplomatice am aflat că deja se poartă negocieri cu statul român pentru acceptarea vaccinurilor Sinopharm și Sputnik V ca fiind valide. Specialiștii în analiză de intelligence spun că putem vorbi despre o eroare grandioasă sau de o strategie „false flag”, dar tot la nivel diplomatic, făcută de țările care și-au vaccinat cetățenii cu serurile produse de China și Rusia, pentru a forța mâna Executivului nostru să le accepte. Indiferent cum s-a ajuns la această situație, vina aparține decidentului care a lansat Hotărârea de Guvern pentru introducerea „certificatelor verzi” în interiorul statului, înainte de a calcula toate consecințele. „Ar mai fi o soluție, dacă nu vor să accepte cele două vaccinuri, să revină asupra legii și să elimine certificatul. Dar probabil vor merge mai departe pe ideea generalizării lui pe teritoriul României, ceea ce ar însemna că, mai mult ca sigur, vor accepta inclusiv Sinopharm și Sputnik V. Nu au cum să justifice neacceptarea unor vaccinuri pe care le-au făcut zeci de mii de cetățeni ai altor state și nici să le ceară acestora să se vaccineze cu Pfizer, Moderna, Astra Zeneca sau Johnson&Johnson, pentru că ar trebui să aducă și o justificare medicală”, a declarat, pentru Jurnalul, un specialist în diplomație.

 

Universitățile nu știu la ce să se aștepte

 

Peste câteva zile începe și anul universitar, iar în facultățile românești sunt peste 30.000  de studenți străini. Unii dintre ei sunt din Republica Moldova, Ungaria sau alte țări în care se folosesc și vaccinurile Sinopharm și Sputnik V. Dar sunt și profesori universitari și lectori care pot veni în România, prin programe Erasmus sau alte sisteme de schimb de experiență. Și în cazul acestora se pune problema în același fel: a fi sau a nu fi vaccinat cu Sinopharm sau Sputnik V. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat pentru Jurnalul că nu poate lua o decizie în acest sens instituția pe care o conduce și nici nu are o soluție, problema fiind foarte delicată. Vor decide Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și cu premierul. Unii rectori spun că este posibil, totuși, să fie acceptați ca fiind vaccinați toți studenții și profesorii din universitățile românești care vin din țările unde se folosesc Sinopharm și Sputnik V, tocmai pentru că nu li se poate impune să se mai vaccineze încă o dată, cu alte seruri, aceasta fiind o problemă medicală foarte gravă. Chiar dacă nu este obligatoriu vaccinul în facultățile din România, este obligatorie testarea periodică a celor nevaccinați, iar astfel ar fi obligați și cei imunizați să-și plătească testele din banii lor, chiar dacă pot face dovada că au anticorpi, apoi ar putea câștiga procese în instanță, împotriva României și a universităților care le-ar impune asta

 

Graba de a adopta certificatul verde pe teritoriul României a deschis o cale fără întoarcere. Pentru a evita probleme diplomatice grave, România ar trebui să accepte ca fiind valide și alte vaccinuri în afară de cele care se fac în țara noastră.

×