x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Unul din cinci români a acceptat o slujbă plătită mai prost

Unul din cinci români a acceptat o slujbă plătită mai prost

08 Iul 2019   •   13:38
Unul din cinci români a acceptat o slujbă plătită mai prost
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

Unul din cinci români a acceptat cel puţin o dată, de-a lungul carierei, un job mai prost plătit, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.
Principalele motive pentru care 22% dintre respondenţi susţin că acceptă să renunţe la locul de muncă actual pentru unul mai slab plătit este programul de lucru mai lejer şi flexibil, alături de posibilitatea de a lucra de acasă.
Un procent asemănător (21,7%) de respondenţi susţin că ar accepta un job mai prost plătit dacă ar avea perspective mai bune de dezvoltare profesională, iar 15,5% declară că ar face acest pas dacă beneficiile extra-salariale ar fi mai consistente, notează BestJobs.
Oportunitatea de a avansa mai rapid în carieră ar conta mai mult decât nivelul noului salariu pentru unul din zece respondenţi (10,5%), urmată de localizarea biroului mai aproape de casă (8,6%), existenţa unui colectiv mai bun (6,2%) sau un brand de angajator mai atractiv (3%).
Pe de altă parte, datele sondajului arată că 2 din 10 angajaţi cer o mărire de salariu în decursul primului an de la angajare, iar 4 din 10 cer o majorare în al doilea an de la angajare. Doar 7% spun că aşteaptă să treacă măcar doi ani până să ceară şefilor un salariu mai mare, în timp ce restul, de o treime, nu solicită niciodată o majorare salarială, aşteptând ca aceasta să le fie oferită.
De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi nu sunt mulţumiţi de cât câştigă în prezent la locul de muncă, relevă concluziile sondajului BestJobs. 
Astfel, aproape o treime dintre respondenţi (31,2%) afirmă că salariul actual este cu până la 25% sub nivelul dorit şi care le acoperă nevoile, în timp ce un sfert susţine că este chiar cu până la 50% sub nivelul necesar. Mai puţin de o treime (31,7%) susţine că salariul este satisfăcător şi la nivelul dorit şi sub 3% dintre respondenţi afirmă că este peste nivelul dorit şi care le acoperă nevoile.
Atunci când solicită un salariu mai mare, principalele motive invocate de angajaţi sunt creşterea volumului de muncă (19,5% dintre respondenţi) şi scumpirea nivelului de trai (18%). Alţi 12% invocă vechimea în companie, iar 10% motivează că au primit o ofertă mai bună de job în altă parte.
De cealaltă parte, unul din trei angajatori oferă de regulă majorări salariale angajaţilor doar în funcţie de performanţele financiare ale companiei. În acest context, un sfert dintre angajatori acordă aceste măriri anual, însă doar pentru angajaţii care au avut performanţe bune. 
Doar 18% dintre angajatori aprobă majorări salariale anuale pentru toţi angajaţii, indiferent de performanţele lor sau ale companiei. În schimb, 14% acordă majorări de regulă atunci când angajatul primeşte o contra-ofertă de la un competitor sau este promovat în companie, iar 11,3% - doar la cererea angajaţilor. 
În medie, jumătate dintre angajatori acordă majorări salariale anuale de cel mult 10%, iar sub o treime (31%) aprobă majorări între 10% şi 25%, în funcţie de caz. Alţi 17% majorează salariile în funcţie de rata anuală a inflaţiei, se menţionează în rezultatele sondajului BestJobs. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: slujba