x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UPDATE Gabriela Firea cere plafonarea tarifelor la energie. Ce spune Virgil Popescu

UPDATE Gabriela Firea cere plafonarea tarifelor la energie. Ce spune Virgil Popescu

28 Iul 2021   •   13:31
UPDATE Gabriela Firea cere plafonarea tarifelor la energie. Ce spune Virgil Popescu
Sursa foto: Captura Antena 3

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, îi dă replica Gabrielei Firea, după ce aceasta a cerut plafonarea prețului la energie: „PSD a dat celebra OUG 114, prin care a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor”.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea prețului la energie electrică! Revine și propune aceeași măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele și în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat prețul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut prețurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei”, susține Virgil Popescu.

El reamintește că liberalizarea pieței de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului trecut s-a liberalizat piața gazelor naturale.

„De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieței de energie cetățenii au posiblitatea să își aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienți, sunt convins că îți vor revizui ofertele. Românii trebuie să știe că în momentul de față prețul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa. Totodată, aș dori să reamintesc că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?!? Consumatorii trebuie să știe că pot trece în piața concurențială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejați. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaților și am încredere că va fi adoptată cât mai curând”, conchide ministrul Energiei.

Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați pentru că nu-și pot plăti facturile la energie, spune Gabriela Firea. Ea cere plafonarea prețului la energie.

Mediafax

ȘTIRE INIȚIALĂ Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați pentru că nu-și pot plăti facturile la energie, spune Gabriela Firea. Ea cere plafonarea prețului la energie.

„Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când am spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile. De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie”, transmite Gabriela Firea.

Prim-vicepreședintele PSD arată că „sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor românilor”.

„Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, tocmai pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală. Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care - pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate”, adaugă Firea.

Ea prezintă și un citat din articolul 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 a concurenței potrivit căruia „Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri. (4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei”.

„Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”, conchide Gabriela Firea.

Mediafax

×
Subiecte în articol: facturi energie gabriela firea