x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UPDATE UNICEF și OMS avertizează: "Generație pierdută" din cauza pandemiei

UPDATE UNICEF și OMS avertizează: "Generație pierdută" din cauza pandemiei

19 Noi 2020   •   14:40
UPDATE UNICEF și OMS avertizează: "Generație pierdută" din cauza pandemiei

Organizații internaționale importante avertizează asupra impactului negativ al restricțiilor severe impuse de state pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. În timp ce UNICEF atrage atenția că există riscul de a ne confrunta cu o "generaţie pierdută", acestea afectând sănătatea, educația și alimentația copiilor, OMS cere menținerea deschisă a școlilor.

La nivel mondial, minorii reprezintă 11% dintre infecțiile cu COVID-19.

"În decursul pandemiei de COVID-19 a existat un mit persistent conform căruia copiii sunt foarte puţin afectaţi de această boală. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.

Cu cât criza se prelungeşte, cu atât mai mare va fi impactul asupra educaţiei, sănătăţii, nutriţiei şi bunăstării copiilor. Viitorul unei întregi generaţii este în pericol", a declarat Henrietta Fore, director executiv UNICEF.

Ea atrage atenția că perturbările serviciil sociale și de sănătate, precum și creșterea sărăciei sunt pericole iminente pentru aceștia. 

În 30% din 140 de state a fost afectat programul de vaccinare, asistența medicală ambulatorie și serviciile de sănătate a mamei. 

Totodată, 265 de milioane de elevi nu mai primesc mâncare la școală și alte 6 milioane de copii cu vârste sub 5 ani vor fi malnutriți, mai ales în Africa de Sud și Africa subsahariană. 

De asemenea, până în 2025 alți 150 de milioane de copii se vor afla în sărăcie multidimensională. 

Dacă serviciile de sănătate continuă să fie deficitare, se estimează că 2 milioane de copii vor deceda și alți 200.000 se vor naște morți.

Deschiderea școlilor

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră că școlile trebuie menținute deschise, iar izolarea s-ar putea evita prin menținerea unor măsuri de protecție. 

"Trebuie să asigurăm educaţia pentru copiii noştri", a declarat Hans Kluge, directorul pentru Europa al OMS.

El spune că atât copiii, cât și adolescenții, nu sunt subiecții principali ai infectării, iar măsura închiderii școlilor nu este eficientă, aceasta ducând însă la o pierdere a resurselor care va avea efecte secundare, precum afectarea sănătății mintale și sporirea cazurilor de violență domestică. 

Kluge este de părere că dacă 95% din populație poartă măști de protecție, restricțiile severe nu se impun.

 

×
Subiecte în articol: copii unicef