x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinarea din România, în picaj 

Vaccinarea din România, în picaj 

de Monica Cosac    |    20 Iul 2021   •   07:10
Vaccinarea din România, în picaj 

România continuă să aducă sute de mii de doze de vaccin anti-COVID, în vreme ce majoritatea centrelor de vaccinare sunt mai mult goale, iar serurile deja cumpărate stau să expire prin depozite. Numărul persoanelor vaccinate la nivel național, în 24 de ore, a ajuns, duminică, la cel mai scăzut nivel din 3 ianuarie 2021 până în prezent, iar autoritățile nu mai au niciun target de vaccinați și, după cum arată datele oficiale, nici soluții pentru a resuscita campania de vaccinare din țara noastră. În loc să îi convingă de necesitatea vaccinării, ministrul Sănătății amenință cadrele medicale care refuză vaccinarea anti-COVID că vor fi condiționate să se testeze săptămânal, pe banii lor, ca să își poată exercita profesia. 

 

Cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus este în acest moment o certitudine și este doar o chestiune de timp până când tulpina Delta (indiană) va deveni dominantă și în România. Având în vedere evoluția pandemiei în alte țări din Europa, specialiștii estimează chiar că valul patru este mai aproape decât se estima inițial, iar România are riscuri foarte mari din cauza ratei scăzute de vaccinare. 

 

A început bine, dar a sfârșit rău

 

Țara noastră a început în trombă campania de vaccinare și acesta a fost motiv de laudă pentru Guvernul Cîțu în primele luni ale acestui an, însă autoritățile nu au reușit să mențină ritmul de vaccinare. După datul din coate din prima etapă,  pentru a accede la statutul de „esențial” și lungile liste de așteptare pentru un loc la vaccinare, începând cu cea de-a doua etapă a campaniei, numărul românilor vaccinați zilnic a început să crească. Apogeul campaniei de imunizare a fost înregistrat după data de 8 mai, când a început vaccinarea fără programare în toate centrele din țară și când au fost administrate aproape 120.000 de doze pe zi. După jumătatea lunii mai, odată cu relaxarea restricțiilor, și numărul imunizărilor a început să scadă constant, astfel încât, în ultima săptămână am ajuns avem între 11.000 și 15.000 de doze pe zi.

Duminică, 18 iulie, CNCAV a anunțat cel mai scăzut număr de persoane vaccinate din ultimele șapte luni: doar 8.063 de persoane au mers la centrele de vaccinare, iar dintre acestea numai 4.591 de oameni s-au prezentat pentru prima doză. Aceasta este, practic, cea mai mică rată de vaccinare zilnică din 3 ianuarie 2021, când au fost vaccinate 354 de persoane, până în acest moment. 

 

Penultimul loc în UE

 

De pe primele locuri, cu care ne lăudam la începutul campaniei de vaccinare, România a ajuns acum la coada Uniunii Europene, ocupând locul 26 din 27 la rata de vaccinare. Practic, doar Bulgaria a vaccinat mai puțin decât noi: 15% cu cel puțin o doză și 13% din populație vaccinată cu schema completă. 

Ponderea persoanelor vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin la nivelul Uniunii Europene este de 55,72%, conform datelor colectate la nivel global de ourworldindata.org, în timp ce media UE a celor complet vaccinați împotriva COVID-19 a ajuns la 42,65%. 

Rata de imunizare de la noi este la jumătate față de cea a Uniunii Europene și,  deocamdată, ne-am plafonat la 25%, în timp ce alte state au o curbă a vaccinării ascendentă. După cum se poate observa și din grafic, la polul opus se află Malta (86,78% cu cel puțin o doză), Olanda (67,69%), Danemarca (67,38%) și Belgia (66,50%). 

Performanța României stârnește îngrijorare la nivelul UE. Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, vine la finalul acestei săptămâni în România, unde se va întâlni cu Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, iar discuţiile vor viza strategia UE privind vaccinurile şi derularea campaniei naţionale de vaccinare în România. Stella Kyriakides a transmis deja că „România trebuie să își dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii”.

 

 

24,44% din populația României este vaccinată cu schema completă și 25,25% a primit, până la data de 18 iulie, cel puțin o doză de ser anti-COVID

 

 

Nu mai reușim să vaccinăm, dar cumpărăm

 

Deși peste 100 de centre de vaccinare au fost deja închise, iar multe altele și-au redus programul de funcționare deoarece erau mai mult goale, Guvernul continuă să aducă în depozite sute de mii de flacoane cu ser anti-COVID. Ultima tranșă de vaccin de la compania Pfizer/BioNTech, care constă în 662.220 de doze, a ajuns ieri pe aeroportul din Otopeni și a fost depozitată la Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino”, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Până în prezent, România a recepţionat 16.596.629 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar, potrivit CNCAV, au fost utilizate pentru imunizarea populaţiei doar 7.269.098 de doze.

 

Amenințările neconstituționale ale ministrului Sănătății pentru cadrele medicale: Vaccin sau „taxă” de câteva sute de euro pe lună

 

Ministrul USR al Sănătății, Ioana Mihăilă, a scandalizat, printr-o declarație făcută la un post de televiziune, o parte a sistemului sanitar, după ce a amenințat cadrele medicale care refuză vaccinarea anti-COVID-19 că ar putea fi condiționate să își exercite profesia doar dacă se testează săptămânal. „Vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical şi medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienţilor cu care vin în contact. Dar acest lucru se va întâmpla doar dacă se depăşesc anumite incidenţe ale infecţiei cu COVID. Evident că acum, pe cifrele acestea atât de joase, circulaţia virusului nu susţine un astfel de scenariu”, a afirmat Mihăilă. Conform ministrului, potrivit metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), pragul de incidență de la care ar putea fi instituită o astfel de măsură este 1,5 la mie. 

Mai mult, Ioana Mihăilă susține că sistemul de sănătate nu va suporta cheltuielile cu testarea cadrelor medicale nevaccinate. „Costurile nu vor fi suportate de sistemul public de sănătate, în principiu, costurile ar trebui să fie responsabilitatea persoanei care e nevaccinată”, a adăugat aceasta.

Ei, bine, afirmația Ioanei Mihăilă intră în contradicție cu prevederile constituționale și legale, dar și cu o hotărâre judecătorească pronunțată, luna trecută, de Curtea de Apel Cluj. Dacă măsura propusă va intra în vigoare, cadrele medicale nevaccinate vor fi obligate să efectueze săptămânal trei teste rapide sau un test RT-PCR. Costul unui test rapid variază de la 75 la 100 de lei, iar costul unui test RT-PCR variază de la 280 la 400 de lei. Astfel încât, pentru a se putea prezenta la locul de muncă, persoanele vizate ar trebui să scoată lunar din buzunare între 1.012,5 lei și 1.350 de lei, pentru testele rapide, sau între 1.260 și 1.800 de lei pentru testele RT-PCR. Curtea de Apel Cluj a menționat, deja, în hotărârea citată, că o astfel de „amendă” este discriminatorie.

Mai mult, pentru a implementa o astfel de „amendă”, Ministerul Sănătății ia în calcul un ordin de ministru sau adoptarea unei Ordonanțe de Urgență. Conform articolului 53 din Constituție, exercițiul unor drepturi și libertăți poate fi restrâns numai prin lege, iar, în România, nu există o lege a vaccinării obligatorii. Iar restrângerea trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, se aplică în mod nediscriminatoriu, fără a aduce atingere unui drept constituțional. La articolul 41 din Constituție, este consfințit dreptul la muncă. 

Săptămâna trecută, liderul USR, Dan Barna, făcea o declarație similară, spunând că trebuie luate măsuri dure de restricție împotriva persoanelor care refuză vaccinarea. Asta, în ciuda faptului că, 

în Legea drepturilor pacientului există reglementări potrivit cărora o persoană poate refuza administrarea unui tratament medical. (Ion Alexandru)

×
Subiecte în articol: vaccinare românia vaccinare COVID