x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social AstraZeneca: englezii limitează, românii înțeapă tot

AstraZeneca: englezii limitează, românii înțeapă tot

de Monica Cosac    |    09 Apr 2021   •   08:30
AstraZeneca: englezii limitează, românii înțeapă tot

Deși mai multe țări europene - printre care Spania, Italia, Belgia și Marea Britanie - au limitat utilizarea vaccinului anti-COVID de la AstraZeneca imediat după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a găsit o legătură între vaccin și apariția unor cheaguri de sânge, România va continua vaccinarea cu serul companiei anglo-suedeze, pentru toate categoriile de vârstă. Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a argumentat această decizie spunând că evenimentele trombotice sunt foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile. Cei care doresc să se vaccineze vor primi un „material informativ”.  

 

Valeriu Gheorghiță a declarat, ieri, că în România situația epidemiologică generată de pandemie este îngrijorătoare, cu peste 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi și peste 150 de decese.

„Se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. (...) În ultimul timp, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor.(...) Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale disponibile”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare, precizând că evenimentele trombotice sunt posibile în cazuri foarte rare iar beneficiile vaccinări depășesc cu mult riscurile.

„În urma ședinței de lucru care a avut loc joi, s-a decis continuarea vaccinării pentru toate grupele de vârstă. La persoanele imunizate cu doza unu, rapelul va fi făcut cu același vaccin. Cei care dezvoltă tromboze după prima doză, nu vor mai fi vaccinate la rapel”, a mai spus Gheorghiță, adăugând că va fi elaborat un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze. 

Foarte mulți oameni se întreabă dacă nu ar trebui să își facă analize înainte de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, însă dr. Gheorghiță susține că, din moment ce nu au fost identificați factori de risc, autoritățile nu pot recomanda un set un pachet de analize care să fie făcute anterior vaccinării.

 

Ce decizii au luat alte state 

După ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, miercuri, că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus şi probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au primit acest ser, mai multe state au decis, ieri, să limiteze utilizarea vaccinului. 

Italia a anunțat încă de miercuri că rezervă utilizarea vaccinului Covid-19 AstraZeneca doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Ulterior, și Spania a anunțat că schimbă strategia de vaccinare și, începând de astăzi, va fi administrat serul anti-COVID produs de companie pentru cei peste 60 de ani. 

Tot miercuri, autoritățile sanitare belgiene au decis, pe baza avizelor științifice recente, să înlocuiască vaccinul AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani.

Australia s-a răzgândit în câteva ore

Germania introdusese deja restricții cu privire la folosirea vaccinului contra COVID al AstraZeneca doar la cei care au peste 60 de ani, iar ieri autoritatea de reglementare în domeniul vaccinurilor a anunțat că își menține recomandarea. 

Chiar și Australia a decis să oprească administrarea acestui ser persoanelor cu vârsta sub 50 de ani, la doar câteva ore după ce anunțase că va continua vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, potrivit AFP.

UK recomandă alt vaccin la cei până-n 30 de ani

Comitetul științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit a recomandat, miercuri, să se limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca la cei cu vârsta peste 30 de ani, atunci când este posibil. „Adulților cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate care să le facă să prezinte un risc mai mare de apariție a unei forme severe de boală Covid-19, ar trebui să li se ofere un alt vaccin anti-Covid-19”, a declarat prof. Wei Shen Lim, de la JCVI.

Autoritățile britanice au făcut, însă, mai multe recomandări, pe grupe de vârstă, care erau deja puse la dispoziția populației, astfel încât oamenii să știe exact cât de ridicate sunt riscurile pentru ei și, mai ales, ce au de făcut în continuare, mai cu seamă dacă au și alte afecțiuni medicale (vezi foto). 

Spre exemplu, li se explică oamenilor cât de protejați sunt după o singură doză de AstraZeneca, în funcție de vârstă.  


 

Când trebuie să ceri ajutorul unui medic

Potrivit agenției europene a medicamentului, cei care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca trebuie să solicite imediat ajutorul unui medic dacă au următoarele simptome în primele două până la patru săptămâni după administrarea vaccinului: dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, precum dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată. De asemenea, trebuie urmărită apariția unor reacții cum ar fi: petele mici de sânge apărute sub piele sau vânătăile inexplicabile, ce apar în alte părți decât la locul injecției.

 

169 de cazuri rare de cheaguri de sânge la creier au fost identificate, până în data de 4 aprilie, la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană.

 

Directorul Regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a vizitat miercuri centrele de vaccinare de la Romexpo, a subliniat că beneficiile vaccinului AstraZeneca sunt în continuare mai mari decât riscurile acestuia. „COVID-19 este a doua cea mai mare cauză de deces în Europa. La fiecare 25 de secunde o persoană moare din cauza acestei boli. Oamenii nu mor din cauza vaccinului”, a spus dr. Hans Kluge, într-o conferință de presă, adăugând că recomandă fiecărei țări să monitorizeze efectele vaccinului. „Este foarte important să existe protocoale clinice funcționale care să gestioneze aceste reacții adverse, cum sunt trombozele”, a subliniat reprezentantul OMS. 

×