x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea în masă începe în aprilie

Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea în masă începe în aprilie

de Monica Cosac    |    06 Ian 2021   •   08:20
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea în masă începe în aprilie

A doua etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID vizează aproximativ patru milioane de persoane cu vârsta de peste 60 de ani și bolnavii cronici și urmează să înceapă după data de 15 ianuarie, a anunțat, ieri, medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2. Pentru cea de-a treia etapă, în care va fi vaccinată populația generală, în „termen realist” este începutul lunii aprilie, potrivit medicului.

Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment, vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1.884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare”, a declarat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Potrivit medicului, este vorba despre aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și persoane cu boli cronice.

„Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale”, a spus Gheorghiță. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare estimează că va demara în aprilie, însă momentul de început al vaccinării pentru această categorie va fi influențat, practic, de „ritmul de livrare al dozelor de vaccin și nu de capacitatea de vaccinare”.

Ce înseamnă eligibil pentru imunizare

Președintele CNCAV a precizat că, atunci când se recomandă vaccinarea, persoana respectivă trebuie să fie eligibilă pentru imunizare. Potrivit medicului, în primul rând trebuie să nu aibă contraindicaţii medicale, în al doilea rând să își dorească să se vaccineze și să nu fie în cursul unei infecţii aflate în derulare. De asemenea, nu trebuie să fie în prima lună de la momentul unei infecţii cu SARS-CoV-2.

Pacienții critică platforma

Reprezentanții pacienților sunt nemulțumiți însă de felul în care decurge imunizarea împotriva COVID-19 și spun că strategia de vaccinare din România funcționează doar pe hârtie, nu și în realitate. Vaccinarea anti-COVID se desfășoară în hopuri, iar primul obstacol este platforma pentru programare la vaccinare. „Ai fost dotat cu noroc din naștere dacă reușești să te înscrii în această platformă”, scrie Rozalina Lăpădatu, președinte al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), pe pagina de Facebook.

Dacă nu se face vaccinarea personalului medical mai rapid, noi, bolnavii cronici, mai avem mult de așteptat. Chiar mă gândeam că am șanse să mă vaccinez într-o lună, dar se vede treaba că am fost mult prea optimistă.

Rozalina Lăpădatu, APAA

România va primi, în această lună, circa 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o tranșă importantă, de aproximativ 150.000 de doze, ajunge chiar astăzi în țară.

150.000 de cadre medicale s-au înscris până ieri pentru a fi vaccinate în prima etapă a campaniei.

 

×