x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Violenţa în România: O femeie este bătută de partener la fiecare 30 de secunde

Violenţa în România: O femeie este bătută de partener la fiecare 30 de secunde

27 Noi 2018   •   15:50
Violenţa în România: O femeie este bătută de partener la fiecare 30 de secunde
Sursa foto: KatarzynaBialasiewicz/Getty Images/iStockphoto

În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei, iar trei din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani, a declarat marţi preşedintele Comisiei pentru egalitate de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaţilor, Cristina Iurişniţi. 
"Permiteţi-mi să vă reamintesc că în România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută de partenerul ei. Trei din 10 românce declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani. Una din patru femei este agresată fizic sau sexual de către partener. 55% din români sunt de părere că violul este justificat în anumite situaţii. Anul trecut au avut loc 20.531 de fapte de loviri şi alte violenţe comise în familie şi ştim foarte bine că pe lângă această cifră sunt multe alte situaţii care nu au fost aduse la cunoştinţa autorităţilor, pentru că femeile au această jenă, nu pot să depăşească acel sindrom Stockholm, să zic aşa, sunt dependente de agresor, au o ruşine, este presiunea socială. Dintre victime, 76% au fost femei, 46 dintre aceste femei şi-au pierdut viaţa", a spus Iurişniţi la dezbaterea "Violenţa domestică vs egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Aplicarea legislaţiei - bune practici şi provocări", organizată la Palatul Parlamentului.
Iurişniţi a menţionat că aceste probleme care există în societatea românească sunt ignorate de mulţi oameni sau considerate neimportante, în comparaţie cu aspectele economice, sociale sau politice ale vieţii.
Ea a afirmat că nu sunt suficiente adăposturi la nivelul naţional, iar acolo unde există locurile sunt insuficiente.
Sursa: Agerpres

×