x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vot pentru definirea soţilor în Constituţie

Vot pentru definirea soţilor în Constituţie

05 Oct 2018   •   10:46
Vot pentru definirea soţilor în Constituţie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Referendumul pentru familie va avea loc în zilele de sâmbătă şi duminică, pe 6 şi 7 octombrie, între orele 07.00 şi 21.00. Românii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cei care, în ziua referendumului, se află în altă localitate, pot să voteze la orice secţie de votare, pe liste suplimentară. Românii din străinătate pot vota la secţiile de votare organizate la ambasadele, consulatele şi institutele culturale româneşti din străinătate.

Ministerul Afacerilor Interne a tipărit 21.099.107 de buletine de vot, 95.570 de ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante pentru referendumul din acest week-end. Numărul total de cetăţeni cu drept de vot este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară. Un număr de 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. În străinătate au fost organizate 377 secţii de votare.

De câte voturi este nevoie

Pentru ca referendumul să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.

Trei milioane de semnături

Referendumul pentru modificarea Constituţiei are la bază iniţiativa cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de acest gen de după 1989. Iniţiativa a luat naştere în octombrie 2015, iar în mai 2016, când Coaliţia pentru Familie a depus la Senat propunerea legislativă de modificare a Constituţiei, aceasta avea peste trei milioane de semnături de susţinere. În iulie 2016, Curtea Constituţională a constatat că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei.

Ce se vrea cu acest referendum

Pe buletinul de vot se află întrebarea „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?” şi cele două opţiuni, „da” şi „nu”. Concret, referendumul vizează înlocuirea actualei sintagme din Constituţia României- „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”- cu o nouă definiţie a familiei: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

„DA”- dacă votezi „DA”, înseamnă că eşti de acord ca în Constituţie să fie scris faptul că familia să însemne obligatoriu căsătoria dintre un bărbat şi o femeie

„NU”- dacă votezi „NU”, înseamnă că nu eşti de acord cu această modificare a definiţiei actuale din Constituţiei, unde familia înseamnă căsătoria dintre doi soţi, indiferent de sexul acestora

×
Subiecte în articol: Referendumul pentru Familie