x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Prognoză agrometeo: Repaus vegetativ la culturile de câmp în perioada 9-15 ianuarie

Prognoză agrometeo: Repaus vegetativ la culturile de câmp în perioada 9-15 ianuarie

09 Ian 2020   •   13:11
Prognoză agrometeo: Repaus vegetativ la culturile de câmp în perioada 9-15 ianuarie

Culturile de câmp vor înregistra starea de repaus vegetativ în majoritatea regiunilor agricole, pe durata săptămânii 9 - 15 ianuarie, iar vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării, se menţionează în prognoza agrometeorologică, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În ceea ce priveşte caracteristicile culturilor, la grâul de toamnă conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Dobrogea şi Muntenia, local în nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul, izolat sudul şi sud-estul Moldovei, sudul Olteniei şi al Crişanei.

Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei şi Crişanei, local în nordul, nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei, sud-estul Dobrogei.

Pe acest fond, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus vegetativ, în majoritatea regiunilor agricole, iar uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi, în general, medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie, în timp ce la speciile pomicole şi viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în majoritatea plantaţiilor.

Din punct de vedere meteorologic, vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -7 şi 3 grade Celsius, în primele zile, şi între -4 şi 8 grade Celsius, în restul intervalului.

În majoritatea regiunilor agricole, maximele aerului vor ajunge până la 12 grade, iar valorile minime vor oscila între -12 şi 3 grade Celsius, cu cele mai scăzute temperaturi în depresiunile din estul Transilvaniei.

Precipitaţiile se anunţă reduse cantitativ în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. În zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţei, asociată cu depunere de chiciură.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: agrometeo