x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea PROGNOZA METEO până pe 17 octombrie

PROGNOZA METEO până pe 17 octombrie

10 Oct 2016   •   14:21
PROGNOZA METEO până pe 17 octombrie
Sursa foto: Victor Stroe

Vremea se va înrăutăţi în următoarea săptămână, când temperaturile vor scădea sub cele normale pentru această perioadă şi va ploua abundent, urmând ca, din 17 octombrie, temperaturile să revină la normal, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni, realizate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În Banat, în primele trei zile, regimul termic diurn va marca o scădere de aproximativ 5 grade, astfel încât, în data de 12 octombrie vremea va fi deosebit de rece, iar media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 11 grade. Ulterior, până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, se va reveni la valori de 15-16 grade, care vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă a lunii octombrie.

Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie oscilantă în prima săptămână, urmând a se situa, în medie, între 4 şi 8 grade,
cu cele mai scăzute valori pe 13 şi 14 octombrie. În a doua săptămână, valorile termice minime se vor menţine constante, în jurul a 6 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în fiecare zi, dar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse în zilele de 11 şi 12 octombrie, când se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, precum şi în intervalul 14 - 17 octombrie.

În Crişana, în prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea se va menţine deosebit de rece, cu temperaturi diurne situate între 11 şi 15 grade, în medie, cele mai scăzute valori urmând a se înregistra în jurul datei de 12 octombrie. Minimele nocturne vor avea o evoluţie oscilantă, cu valori între 3 şi 7 grade.

În a doua săptămână de prognoză, valorile termice vor deveni apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime de 14-15 grade şi ale temperaturilor minime de 4-6 grade. Zilnic vor fi posibile ploi slabe, exceptând intervalul 11 - 12 octombrie, când se vor cumula cantităţi de apă însemnate la nivel local.

Totodată, în Transilvania, valorile termice diurne vor marca o scădere la mijlocul primei săptămâni de prognoză, de la
14 la 10 grade, astfel încât pe 12 şi 13 octombrie vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă din an. În schimb, pe parcursul nopţilor, temperaturile medii se vor menţine relativ ridicate, între 4 şi 6 grade. Ulterior, maximele termice vor creşte până la valori medii de 13-14 grade, iar minimele nocturne vor scădea şi se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade.

În prima săptămână a intervalului de prognoză vor fi ploi pe arii extinse, mai abundente în zilele de 11 şi 12 octombrie, iar ulterior, deşi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine ridicată, acestea vor fi slabe şi se vor semnala pe suprafeţe restrânse.

În Maramureş, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va menţine rece, chiar deosebit de rece în perioada 11 - 13 octombrie, când valorile termice diurne vor fi cu aproximativ 7 grade mai scăzute decât normele climatologice specifice acestei perioade, astfel încât mediile maximelor vor fi de 10-12 grade. În schimb, temperaturile minime, de 4-6 grade, vor fi apropiate de cele normale.

În cea de-a doua săptămână regimul termic nu se va modifica semnificativ, însă valorile medii diurne, de 13-14 grade, precum şi cele nocturne, de 3-5 grade, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic pentru a doua decadă a lunii octombrie.
Pe 11 şi 12 octombrie vor fi ploi abundente pe arii extinse, dar probabilitatea pentru precipitaţii, slabe cantitativ, se va menţine ridicată şi în restul intervalului de prognoză.

De asemenea, în Moldova, valorile termice diurne vor marca o uşoară scădere în prima zi, apoi se vor menţine, în medie, între 10 şi 12 grade până la sfârşitul intervalului de prognoză, caracterizând astfel o vreme rece, chiar deosebit de rece în prima săptămână, raportat la normele perioadei. Şi tot în prima săptămână, regimul termic nocturn va avea variaţii mai semnificative şi se va caracteriza prin valori cuprinse, în medie, între 4 şi 8 grade, cele mai ridicate urmând a se înregistra în jurul datei de 12 octombrie.

Apoi, până la sfârşitul celei de a doua săptămâni, media regională a temperaturilor minime se va situa în jurul valorii de 3 grade. Sunt prognozate precipitaţii abundente în zilele de 11 şi 12 octombrie, dar ploi slabe, pe arii restrânse, vor fi posibile posibile şi în celelalte zile ale intervalului, cu precădere pe 15 şi 16 octombrie.

În Dobrogea, în intervalul 10 - 13 octombrie, valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă a anului, cu medii ale maximelor de 16-18 grade şi ale minimelor de 10-12 grade. Ulterior, temperaturile vor scădea cu aproximativ 5 grade, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă. Astfel, valorile diurne se vor încadra, în medie, între 12 şi 14 grade, iar cele nocturne între 6 şi 8 grade. Ploi frecvente, însemnate cantitativ, vor fi pe 11 şi 12 octombrie, în restul intervalului fiind prognozate doar ploi slabe, pe arii restrânse.

Totodată, în Muntenia, vremea se va menţine rece pe parcursul întregului interval de prognoză. Astfel, regimul termic diurn nu se va modifica semnificativ, urmând a se înregistra, în medie, maxime de 13-15 grade. În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea vor marca o creştere accentuată în primele trei zile, în medie, de la 4 la 11 grade, apoi vor scădea din nou până la
5-6 grade, valori la care se vor menţine până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Va ploua însemnat cantitativ pe 11 şi 12 octombrie, dar ploi locale, în general slabe, sunt prognozate şi în perioada 15 - 16 octombrie. În restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Oltenia, valorile termice diurne, care se vor încadra, în medie, între 13 şi 15 grade, vor caracteriza o
vreme rece pe parcursul întregului interval de prognoză, chiar deosebit de rece în prima săptămână, când abaterile negative faţă de mediile climatologice vor fi de peste 5 grade. Regimul termic nocturn va avea variaţii semnificative în prima săptămână, cu valori cuprinse, în medie, între 5 şi 9 grade, cele mai ridicate minime urmând a se înregistra în jurul datei de 12 octombrie. Apoi, până la sfârşitul intervalului de referinţă, media regională a temperaturilor minime va fi de 5-6 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în fiecare zi, dar precipitaţiile se vor semnala pe arii extinse în zilele de 11 şi 12 octombrie, când se vor înregistra cantităţi de apă însemnate, precum şi în intervalul 14 - 18 octombrie.

De asemenea, la munte, valorile termice se vor menţine sub cele specifice perioadei, maximele diurne urmând a se încadra, în medie, între 4 şi 7 grade. Temperaturile nocturne vor oscila în prima săptămână între -2 şi 2 grade, cu cele mai scăzute valori la începutul intervalului de prognoză, dar şi în jurul datei de 13 octombrie.

În a doua săptămână de prognoză, minimele termice nu se vor modifica semnificativ, urmând a se situa în jurul valorii de 0 grade. Pe 11 şi 12 octombrie vor fi precipitaţii mixte, pe arii extinse, local importante cantitativ, dar probabilitatea de apariţie a acestora se va menţine relativ ridicată şi în restul intervalului de prognoză, cu precădere între 14 şi 17 octombrie, când se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi mai slabe cantitativ. AGERPRE

×