x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Angelica Angela Gheorghiu, omagiată la Iaşi

Angelica Angela Gheorghiu, omagiată la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    10 Dec 2010   •   17:37

Celebra soprană Angela Gheorghiu a onorat cu prezenţa ei Iaşul, care i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa în aplauzele unei asistenţe care a ovaţionat-o ca în timpul unui concert. Cei care o preţuiesc pe mult-stimata soprană cred că ar vrea să ştie şi ce a mai făcut ea la Iaşi. Cunoscută pe toate meridianele lumii, din Italia în Japonia, de la renumita Scala din Milano la prestigioasa Covert Garden, unde a cântat cu toţi marii solişti ai lumii, ea a fost invitată, ca un celebru star, cu foarte mult timp înainte la Iaşi pentru a-i fi decernat titlul menţionat mai sus.

A sosit încă de joi în capitala Moldovei. Seara a luat masa în oraş alături de lumea bună a muzicii ieşene - rectori, decani, oficialităţi. Vineri dimineaţă, cu o oră înainte de sosi pentru a-i fi decernată înalta distincţie, Aula Magna a Bibliotecii Centrale "Mihai Eminescu” din Iaşi era aproape plină. Muzicologi, critici muzicali, compozitori, cadre didactice din domeniul muzical, foarte mulţi studenţi la muzică, reporteri şi fani înrăiţi ai artistei au ocupat locurile din sală.

A sosit cu o mică întârziere, scuzabilă pentru toată lumea, având în vedere rangul pe care îl poartă. În primele rânduri s-a aşezat, din timp, însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, prof. Constantin Simirad. Rectorul Universităţii de Arte, prof. univ. dr Viorel Munteanu, a remarcat, printre altele: "Se întâmplă ca atunci când cântaţi cei ce vă ascultă să îşi modifice natura spirituală, eliberându-se de prea multă biologie, de prea mult concret. Am spune că, ascultându-vă cântând, devenim mai frumoşi, mai buni, mai plini de speranţă că existenţa este, totuşi, suportabilă atunci când trăim întru artă, întru spirit. Şi dacă nu devenim chiar alţii, atunci ne pomenim că, parcă, suntem altfel decât eram înainte de a vă fi ascultat”, a spus prof. Munteanu.

Ca şi în sală, pe durata şederii la Iaşi, artista a fost însoţită printre alţii de fostul ambasador şi ministru al Culturii, Toader Paleologu. De asemenea, un loc modest, în spate, a fost ocupat de celebrul compozitor şi profesor universitar la Sorbona, Costin Miereanu, care s-a bucurat să o reîntâlnească pe Angela. Diva a păşit timid, îmbrăcată într-o rochie superbă, radioasă, fericită, toată numai zâmbet, şi cu oarece emoţii având în vedere întoarcerea în ţară, în Moldova natală, pentru un eveniment destul de inedit în viaţa sa. A ascultat cu atenţie cuvintele de apreciere cu ocazia citirii Laudatio.

În timp ce se ţineau discursurile, a schimbat câteva replici, zâmbind permanent, cu Toader Paleologu, dar şi cu rectorul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi, instituţia care a onorat-o cu cea mai înaltă distincţie a sa. A mulţumit din suflet tuturor românilor. "Sunt extrem de onorată şi mândră pentru recunoştinţa pe care mi-o arătaţi şi abia aştept să mă întâlnesc cu colegii din toată lumea ca să le spun ce am păţit la Iaşi”, a spus soprana emoţionată şi fericită că în preajma sărbătorilor se află în România.

A luat cuvântul şi Toader Paleologu, care şi-a amintit, printre altele, cum a cunoscut-o, pe când era ambasador: a participat la un concert al ei în străinatate şi, după concert, însoţiti de oficialităţi, au mers la un restaurant. "Obiceiul acelei ţări era să se mănânce până la ora 18.00. Pentru că această oră era cu mult depăşită, eu m-am îngrijorat pentru ‘săraca femeie’, nu de altceva, dar purtase pe umeri efortul unui concert splendid”, a spus Paleologu.

Alături de Angela Gheorghiu, asistenţa a urmărit apoi timp de mai bine de o jumătate de oră un DVD cu scene din viaţa şi activitatea plină de succese a sopranei. Au urmat apoi aplauze îndelungate, flori, o atmosferă mai ceva decât la finalul unui concert reuşit, cum sunt mai toate concertele sale. Fanii, strânşi la ieşire, printre care m-am numărat şi eu, au primit autografe. Angela Gheorghiu a promis că va reveni la Iaşi când va avea timp, de această dată pentru a evolua pe scena ieşeană, în Moldova unde s-a născut.

Reamintim celor care încă nu au aflat că în mai 2010, cântăreaţa a primit titlul de artista anului cu ocazia celei de-a 11-a ediţii a Classical Brit Awards, demonstrând încă o dată că este una dintre cele mai valoroase artiste ale lumii.  

×