x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Începe Gaudeamus!

Începe Gaudeamus!

de Sebastian S. Eduard    |    16 Noi 2010   •   19:25
Începe Gaudeamus!
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

137911-mr-mmr4239.jpgMâine, la Romexpo începe o nouă ediţie Gaudeamus, a 17-a. Extrem de important: târgul nu va mai începe de miercuri, ci de joi, şi se va termina luni; în acest context, ziua de duminică va fi una plină de evenimente. Se aşteaptă în jur de 100.000 de vizitatori, evenimente sunt în număr (aproximativ) de 500, iar numărul expozanţilor ajunge la 385. Accesul publicului va fi permis pe baza biletelor de intrare (4 lei) şi a abonamentelor (10 lei). Luni, intrarea este liberă.

Directorul Gaudeamus, Vladimir Epstein, a spus că, având în vedere anul de criză, este o realizare faptul că Târgul Gaudeamus are loc. “Aceasta este o dovadă de constanţă şi tenacitate a Societăţi Române de Radiodifuziune”, a spus el. “Având în vedere faptul că, în România, distribuţia de carte nu funcţionează, Gaudeamus este un moment de vârf din piaţă”, a adăugat el, subliniind că organizatorii îşi doresc mai mult decât ca “târgul să fie o mare şi minunată librărie”. Începând cu acest an, Târgul Internaţional Gaudeamus va avea, la fiecare ediţie, un invitat de onoare. În 2010, invitatul de onoare este Belgia – Wallonie Bruxelles, opţiune bazată pe afinităţile culturale comune şi pe oportunităţile de cooperare şi schimburi profesionale pe piaţa cărţii între cele două ţări. Evenimentul marchează şi preşedinţia belgiană a Consiliului Uniunii Europene în perioada iulie-decembrie 2010. Preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus 2010 este Jaques Dubois, filolog belgian.

Pentru prima dată, anul acesta, Târgul Gaudeamus prezintă proiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural. Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este un proiect internaţional care funcţionează după un principiu original: cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească. Pe una dintre copertele cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe site şi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea are datoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pe site o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie.

În prezent, www.bookcrossing.com are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă în întreaga lume. Unul dintre invitaţii speciali ai Târgului Gaudeamus este scriitorul Norman Manea, care revine în România pentru a lansa noi volume şi pentru o serie de evenimente culturale.

 

Poftiţi la standul Jurnalului Naţional!

În acest an, Jurnalul Naţional vă dă întâlnire începând de joi, 18 noiembrie, până luni, 22 noiembrie 2010, în Pavilionul Central Romexpo, nivel 0.00. Vă aşteptăm şi în acest an la standul nostru cu nenumărate surprize, concursuri şi premii. Târgul Internaţional Gaudeamus reprezintă un prilej în plus pentru a descoperi colecţiile de carte şi produsele marca Jurnalul. Vă aşteptăm la sesiuni de autografe, miniconcerte şi lansări de carte. Veţi asculta muzică bună şi vă veţi întâlni cu interpreţi pe care cu siguranţă îi iubiţi: Vin la standul Jurnalul Naţional pentru sesiuni de autografe: IRIS, Nicu Alifantis, Dinu Olăraşu, Damian Drăghici! Vă invităm la un eveniment special, într-o atmosferă asemenea... în care carţile şi muzica joacă rolul principal... În prima zi a târgului, vă invităm să citiţi... o  “Astăzi, Acum”, volum semnat de Loreta Popa, iar începând cu ora 17:00, Damian Draghici vă aşteaptă la sesiunea de autografe...

Vineri,19 noiembrie, Dinu Olăraşu (ora 15:00) şi Nicu Alifantis (ora 17:30) vin la standul nostru pentru o sesiune de autografe de excepţie! În cea de-a treia zi, sesiunea de autografe este asigurată de trupa IRIS (la ora 12:00). Duminică, 20 noiembrie, Simona Lazăr va lansa cartea “Reţete alese pentru Post şi Crăciun”, iar Veronica Bectaş vă invită să descoperiţi “77 de istorii şi Reţete din Epoca de Aur”. Două volume care cu siguranţă vă vor ajuta să pregătiţi reţete savuroase... chiar dacă ne aflăm în Postul Crăciunului. La ora 18:00, Luminiţa Tucă lansează cartea “Ion Dolănescu, o viaţă de cântec”.

“Acest volum este o mărturisire a dragostei, dar şi a admiraţiei pe care generaţii întregi de români au avut-o pentru cel care a cântat tot ce se putea cânta despre viaţă şi moarte, dragoste şi ură, dar mai ales despre iubirea de ţară...”, după cum mărturiseşte autoarea. Tot duminică, la ora 13:00, veţi putea participa, la standul Litera, la lansarea Dicţionarului universal ilustrat al limbii române. Veţi putea achiziţiona în avanpremieră primul volum al acestei colecţii şi de la standul Jurnalului Naţional, dar şi de la standul Litera. Dicţionarul universal ilustrat al limbii române va apărea împreună cu Jurnalul Naţional în fiecare luni, începând cu 22 noiembrie. În ultima zi a Târgului Gaudeamus, Loreta Popa va lansa volumul “Povestea lupului albastru”.

×