x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale “Rugăciunea” lui Brâncuşi - în faţa Catedralei româneşti din Paris

“Rugăciunea” lui Brâncuşi - în faţa Catedralei româneşti din Paris

de Luminita Ciobanu    |    21 Feb 2011   •   18:37

Comunitatea ortodoxă română din Paris, grupată în jurul Catedralei mitropolitane "Sfinţii Arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail", a făcut demersuri astfel încât  reproducerea lucrării "Rugăciune" a marelui sculptor Constantin Brâncuşi să fie aşezată pe un soclu din marmură, în faţa catedralei româneşti din Paris, informează agenţia de ştiri a Patriarhiei Române, Basilica.

Guvernul român a facut cadou Guvernului francez, în anul 2001, reproducerea acestei importante lucrări, copia fiind realizată în anul 2000 la Berlin, după un mulaj de cauciuc siliconic.

“Ni s-a semnalat faptul că Guvernul român, cu ani în urmă, a făcut cadou Guvernului francez o copie a unei lucrări a lui Brâncuşi care se numeşte Rugăciunea. Am cerut Statului francez, prin Patriarhia Română, ca această statuie să fie adusă în faţa Bisericii noastre din Paris, în faţa Catedralei mitropolitane, tocmai pentru faptul că Brâncuşi a fost cântăreţ acolo (ipodiacon). Această operă a lui Brâncuşi adună în ea atât România cât şi Franţa, atât pe românii de aici cât şi pe românii de acolo”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.

×