x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Avrig, destinație culinară de nișă

Avrig, destinație culinară de nișă

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2020   •   10:42
Avrig, destinație culinară de nișă

Unele dintre destinațiile turistice din țara noastră s-au remarcat prin inițiativele celor care au încercat să dezvolte zonele mai puțin cunoscute ale țării. Avrigul este una dintre localitățile turistice din Transilvania care ar fi putut atrage un număr foarte mare de vizitatori, prin Palatul Brukenthal – copia fidelă a celui de la Sibiu – dar a intrat pe harta turistică în primul rând cu ofertele de evenimente speciale și preparate culinare inspirate din gastronomia zonei, inclusiv cu cele din perioada de glorie a nobilimii transilvane.

 

 

În ultimii ani, în multe zone ale României, de la clasicele circuite gastronomice în zonele istorice s-a ajuns la crearea unor pachete turistice unice, care includ chiar și provocări precum competiții sportive sau minifestivaluri de muzică și dans, asezonate cu rețete culinare speciale și cu vinuri din podgoriile aflate în aceeași zonă. Avem deja o nișă care se adresează celor pasionați de vechile castele și palate care au fost recondiționate și redate circuitelor turistice, iar centrul României este căutat și pentru acest tip de ofertă, aici reînviind, practic, o tradiție a zonei.

 

La Avrig, unde Baronul Samuel von Brukenthal și-a construit reședința de vară, cu peste 200 de ani în urmă, oaspeții merg, deja, de mulți ani, doar pentru a lua masa la Palat. La Palatul Brukenthal din Avrig, unde pachetele pentru turiști includ, de câțiva ani, rețete tradiționale, rețete extrase din biblioteca și din arhiva de documente a orașului, dar și oferte de detoxificare de primăvară, cu meniuri speciale. O mare atracție a fost aici și Festivalul de Tango, organizat primăvara, în ultimii ani, conceput pentru a-i încuraja pe vizitatori să facă și mișcare, în timpul excursiilor de relaxare. 

 

Meniuri verzi, cu „hrana regilor”

 

Printre rețetele cele mai cunoscute de la Palat se numără supa de bostan – supă cremă de dovleac, după o rețetă din această regiune – sau rețetele pe bază de urzici, pentru detoxificare. „Sparanghelul și urzicile sunt specialitățile bucătarului. Sparanghelul este numit „hrana regilor”, în tradiția acestor locuri, deci pare o mâncare demnă de a fi servită de noi. Urzicile sunt culese de la noi din grădină, dintr-o zonă dedicată acestei categorii de vizitatori, care vin în perioada de primăvară tocmai pentru a se putea bucura de preparatele culinare pe care nu le vor găsi în altă parte. Avem și seră pentru produsele bio, pentru că aici, la Palat, încurajăm sănătatea, alimentația sănătoasă și mișcarea”, spune reprezentantul palatului. La pachet se adaugă ceaiul de urzici, masajul cu ulei de urzici, dar și băile cu zeamă de urzici. Tot printre rețetele casei se află papanașii cu dulceață din fructe de pădure, făcută la palat, sau ștrudelul cu mere și plăcinta casei. Băuturile recomandate în meniu sunt socata sau limonada cu căpșune, preparate chiar în fața clienților. 

 

Vizitatorii pot alege un meniu „detox”, numai cu urzici: urzici cu ochiuri și piure, supă cremă de urzici, șnițel vienez cu urzici.

×